NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Preotul – „jurnalist” de la Poienița, Protopopiatul Pașcani: „Sursele principale de inspiraţie sunt însăşi viaţa parohiei și problemele pe care le întâmpin în pastoraţie”

 

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Poieniţa este situată pe malul stâng al râului Siret, la o distanță de aproximativ 15 km de municipiul Pașcani.

Parohia, care numără 450 de suflete, este una de gradul III rural și a fost filie până-n anul 2004. Primul paroh din istoria de aproape un secol a comunităţii din Poieniţa a fost și continuă să fie părintele botoșănean Marius-Ionuţ Tabarcea, absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” – Botoşani și al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (licență și master). Dintre toate activitățile pastoral-misionare desfășurate de parohul de la Poienița, una ne-a atras atenția în mod deosebit: pasiunea sa pentru publicistica religioasă, atât cea tipărită, cât și cea din mediul on-line. Curioși din fire, ne-am făcut timp să-l întrebăm pe părintele Marius-Ionuț cum se împacă preoția cu activitatea „jurnalistică”.

Părinte Marius-Ionuț Tabarcea, coordonați și editați, de mai bine de 9 ani, fără întrerupere, publicația săptămânală „Viața Creștină”, distribuită gratuit enoriașilor pe care îi păstoriți și nu numai. Vă apropiați în perioada următoare de apariția cu nr. 400 a acestei foi parohiale. Cum a început totul? De unde v-a venit ideea să începeți un asemenea proiect editorial și ce muncă presupune apariția publicației în fiecare săptămână? Care vă sunt sursele de inspirație?

Ideea a apărut prin anul 2009, după ce am citit în Ziarul Lumina despre un proiect similar. Mi s-a părut ceva inedit, aşa încât, în noiembrie 2010 am publicat primul număr al foii parohiale „Viaţa creştină”. Titlul nu a fost ales întâmplător, pentru că mi-am dorit să surprind în articolele publicate acest aspect, al vieţii creştine, al trăirii în Hristos, al mărturisirii şi practicării credinţei. De aici şi moto-ul din Evanghelia după Ioan, capitolul 13, versetul 34: „Să vă iubiţi unul pe altul! Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul!”. Mai mult, am gândit această publicaţie ca pe o „liturghie după liturghie”, ca pe un mesaj care completează armonios cuvântul rostit în predica duminicală, pe care credincioşii să-l parcurgă în clipele delinişte şi care să reprezinte acea sămânţă roditoare din ogorul sufletului. Sursele principale de inspiraţie în acest proiect sunt însăşi viaţa parohiei pe care o păstoresc, problemele pe care le întâmpin în pastoraţie, întrebările pe care le primesc de la credincioşi, articolele devenind practic răspunsuri la acestea. Din acest motiv apariţia foii necesită şi timp, nu foarte mult, dar atunci când faci un lucru frumos, cu dăruire, consider că acest aspect este mai puţin semnificativ.

„Cel mai pozitiv feedback primit a fost atunci când am descoperit în casa unui credincios întreaga colecţie a publicaţiei”

Cu ce scop editați această publicație? Cum văd enoriașii din Poienița acest demers editorial? Care este feedback-ul primit de la ei?

Scopul publicaţiei a fost de la bun început acela de a-i familiariza şi de a-i apropia pe credincioşi de cuvântul Domnului Hristos. Articolele sunt atent selectate, în general din lucrări consacrate, scrieri ale Sfinţilor Părinţi sau de pe portalurile creştin-ortodoxe, au un limbaj adecvat, uşor de înţeles şi abordează teme dintre cele mai diverse: liturgice, de spiritualitate, viaţă socială, aspecte pastorale, îndrumări practice şi altele. De aceea, publicaţia este îndrăgită de credincioşi şi chiar aşteptată de la o duminică la alta. Sunt, spre exemplu, enoriaşi care, din diverse motive nu pot ajunge săptămânal la biserică, dar care solicită să le trimitem foaia parohială. Pe de altă parte, pentru mulţi dintre ei, în special pentru cei mai în vârstă, „Viaţa creştină” reprezintă singura lectură duhovnicească şi poate chiar singurul material de presă pe care îl răsfoiesc săptămânal. Cel mai pozitiv feedback primit a fost atunci când am descoperit în casa unui credincios întreaga colecţie a publicaţiei.

Fiecare număr din „Viața Creștină” poate fi găsit și în spațiul on-line. De asemenea, sunteți unul dintre preoții care scrie frecvent în Portalul Doxologia și Ziarul Lumina și care postează constant articole pe site-ul parohiei – poienita.mmb.ro – parte din Rețeaua de site-uri a parohiilor din Arhipiscopia Iașilor. Cât de important este pentru pastorația pe care o desfășurați prezența și în mediul virtual? Ce aptitudini trebuie să posede un preot pentru a întreține un site parohial?

Prezenţa în mediul on-line a parohiilor şi mai ales a preoţilor este astăzi o necesitate pastorală. Credincioşii noştri sunt prezenţi pe reţelele de socializare, urmăresc fluxurile de ştiri, accesează frecvent internetul, ceea ce îi pune rapid în contact cu informaţia. Parohia pe care o păstoresc administrează din anul 2012, după cum aţi amintit, atât site-ul cât şi o pagină Facebook, prin intermediul cărora suntem permanent în legătură cu enoriaşii şi nu numai. Mediul virtual devine astfel un mijloc eficient de comunicare şi de mărturisire a credinţei, un spaţiu al discuţiilor şi al experienţelor dincolo de uşa bisericii. Poate că acest mod de comunicare nu este accesibil tuturor preoţilor, dar, personal, îi încurajez să nu-l ocolească. Nu ai nevoie de abilităţi speciale pentru a administra un site, ca acela din reţeaua Arhiepiscopiei Iaşilor, iar cu puţin efort depăşeşti această barieră aparent creată de tehnologie.

 

continuare pe www.doxologia.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Povestea primei femei profesor de oftalmologie din lume. Cum a ajuns Elena Densuşianu-Puşcariu la Iaşi

Redacția

Noi oferte pentru cei în căutarea unui loc de muncă! Vezi cine angajează (DOC)

Ema Roman

Femeia din Tătăruşi diagnosticată cu o formă rară de cancer s-a vindecat în Turcia

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site