RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Prefectul a dat dreptate NewsPascani.com: Secretarul Irina Jitaru a modificat ilegal o hotărâre de Consiliu Local și a uzat de ea în relația cu Prefectura și RAGCL! (DOC)

Instituția Prefectului județului Iași a confirmat faptul că modificarea de către secretarul UATM Pașcani a Hotărârii Consiliului Local Pașcani nr. 9 din 2018 a fost ilegală. Irina Jitaru, secretarul Unității Administrativ Teritoriale a municipiului, a decis să înlocuiască o pagină a unei hotărâri, fără acordul emitentului. Asta deși ea a fost publicată și conform legii a produs efecte juridice, iar modificarea trebuia făcută în mod legal.

 

  

 Este vorba despre hotărârea care majora prețul la energia termică, facturată populației cu 22%. La pagina a doua a acestui document, se face referire atât la prețul de facturare către persoanele juridice, cât și cel pentru populație.

În momentul adoptării deciziei de către Consiliul Local, votul a fost dat pe un proiect de hotărâre ce stabilea tariful de facturare către persoanele juridice de 377,32 de lei/Gcal, însă la redactarea finală a documentului, a fost trecut prețul de 442 de lei/Gcal, fără TVA.

Hotărârea de Consiliu Local ce conținea eroarea materială a fost semnată pentru autenticitate de către președintele de ședință, Ionuț Prodan, și de legalitate de secretarul UATM Pașcani, Irina Jitaru.

 Mai apoi, pe 12 februarie 2018 hotărârea a fost publicată, iar în conformitate cu prevederile legale ea a intrat în vigoare și a produs efecte juridice.

NewsPascani.com a scris în data de 5 martie, anul curent, despre această situație și a arătat că a fost încălcată legea, deoarece modificarea unei hotărâri de Consiliu Local poate fi făcută doar de emitenți, printr-o nouă decizie.

 Această opinie a fost susținută și de prefectul județului Iași, care într-un răspuns transmis NewsPascani.com a explicat că îndreptările de erori materiale din hotărârile adoptate de legislativul local se fac doar prin intermediul unor acte administrative adoptate.

„Față de sesizarea dumneavoastră, considerăm că eroarea materială strecurată în cuprinsul acestei hotărâri se poate îndrepta prin adoptarea unui act administrativ în acest sens”, se arată în răspuns dat de instituția prefectului.

Rămâne de văzut ce măsuri vor lua aleșii locali, având în vedere că pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local ce va avea loc joi se află un proiect prin care prețul la gigacalorie se modifică din nou.

 click aici pentru a consulta documentul

 

 

Related posts

Comunele modifica masterplanul de drumuri al judetului

Redacția

20 iulie 2018, zi nelucrătoare la ApaVital. Se vor asigura servicii de permanență

Redacția

Lista ONG-urilor din Pașcani care vor primi finanțare nerambursabilă de la bugetul local

Marius Parteni
Încarcă...