RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Povestea unei femei din Vânători care a dispărut de acasă în urmă cu peste 25 de ani

O femeie, care acum ar fi avut 85 de ani, a dispărut de acasă fără urmă, în cursul anului 1994. Deși rudele au făcut demersuri pe lângă autorități pentru a o găsi, nimeni nu a mai dat de ea. Acum, fiica ieșencei le-a cerut judecătorilor să declare oficial moartea acesteia. Magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani au admis solicitarea făcută de Maricica Asoltanei și au declarat decesul în cazul Ilenei Chelaru

Poveste dramatică a unei femei din județul Iași, care a dispărut de acasă în urmă cu aproape un sfert de veac. Fiica ieșencei a apelat la autorități pentru a afla ce s-a întâmplat. Acum, Ileana a fost declarată decedată de către judecători.
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani au admis recent solicitarea făcută de Maricica Asoltanei și au declarat decesul în cazul Ilenei Chelaru.

„Instanța admite cererea formulată de reclamanta Maricica Asoltanei în contradictoriu cu pârâta Ileana Chelaru. O declară decedată pe pârâta Ileana Chelaru la ultima oră a zilei de 29 octombrie 1997. Dispozitivul hotărârii se va afișa, timp de două luni, la sediul Judecătoriei Pașcani, al Primăriei Comunei Vânători, la ultimul domiciliu al pârâtei și, după rămânerea definitivă, se va comunica Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Comunei Vânători, pentru înregistrarea decesului, cu mențiunea că hotărârea a rămas definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Maricica Asoltanei nu știe ce s-a întâmplat cu mama ei, Ileana Chelaru

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul în care Maricica Asoltanei a cerut să se lămurească situația mamei sale, Ileana Chelaru, a început pe data de 24 august 2020.
Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, Maricica Asoltanei a cerut ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună declararea morții mamei ei, dispărută de acasă pe 5 noiembrie 1994.

  

„Eu sunt fiica Ilenei Chelaru. Aceasta a dispărut de acasă pe data de 5 noiembrie 1994. De atunci, eu nu am mai aflat vreo veste despre mama mea”, le-a spus ieșeanca judecătorilor.


Demersuri făcute de autorități pentru găsirea femeii

Ileana Chelaru s-a născut pe data de 19 iulie 1936. Femeia locuia în comuna Vânători, din județul Iași. Pe data de 5 noiembrie 1994, Ileana Chelaru a plecat de acasă și nimeni nu a mai aflat nimic despre ea. Ulterior, rudele au formulat diverse sesizări la autorități, care au căutat-o, dar fără succes.
Magistrații ieșeni au constatat că au fost efectuate demersuri în acest sens, dar rezultatele au întârziat să apară.

„S-au efectuat cercetări și s-a dispus culegerea de informații despre persoana dispărută de la Primăria Comunei Vânători, Postul de Poliție Vânători, s-a dispus afișarea cererii de chemare în judecată la Primăria Comunei Vânători, la ultimul domiciliu cunoscut și la ușa instanței. Totodată, s-a dispus publicarea unui anunț despre deschiderea procedurii de declarare a morții, cu invitația ca orice persoană să comunice datele pe care le cunoaște în legătură cu persoana dispărută. Potrivit articolului 49, alineatul 1 din Codul Civil, în cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață”, au afirmat magistrații ieșeni.

Femeia obișnuia să plece de acasă

Magistrații au adăugat că Inspectoratul de Poliție Județean Iași a fost sesizat în scris de soțul femeii cu privire la dispariția Ilenei Chelaru.

„Au fost declanșate verificări specifice cazurilor de dispariție, constatându-se astfel că pârâta obișnuia să părăsească locuința pe fondul consumului de băuturi alcoolice. În acea perioadă, familia deținea o stână pe raza satului Blăgești și îngrijea atât oile proprii, cât și pe ale altor oameni. La un moment dat, fiul acesteia a revenit la domiciliu de la nunta unui verișor și a găsit-o pe mama sa în stare avansată de ebrietate. Acesta a plecat de la domiciliu la stână, pentru a face schimb cu tatăl său, care a mers ulterior la domiciliu. Când tatăl și fiul s-au revăzut, au ajuns la concluzia că pârâta a plecat de la domiciliu după ce plecase fiul ei spre stână, deoarece soțul acesteia nu a mai găsit-o la domiciliu”, au adăugat judecătorii ieșeni.

Aceștia au mai spus că Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași a adăugat că răspunsurile oferite de către instituțiile statului, cărora le-au fost solicitate informații, au fost negative, nefiind puse la dispoziție informații cu valoare operativă.

bzi.ro

Related posts

Locuitorii din Sodomeni către administrația locală -” Cereți firmei care a executat lucrări pe domeniul public să aducă drumul la starea inițială!”

Carmen Bălăceanu

Ultima iarnă cu încălzire subvenţionată de primării! Din aprilie se schimbă totul

Redacția

De miercuri, Iașul intră sub cod galben de caniculă. Temperaturile vor atinge 37 de grade Celsius

Redacția
Încarcă...