RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Local

Povestea mecanicului de locomotivă care a evitat moartea a sute de oameni

Unul dintre cei mai vechi mecanici de locomotivă, cu o poveste de viață desprinsă parcă din filme, este Mihai Chihaia. CFR-ist cu tradiție, a fost aproape 3 decenii la cârma locomotivelor cu aburi și hidraulice care au circulat în zona Moldovei. Pensionat de 25 de ani, ieșeanul născut în satul Bursuc Deal, comuna Lespezi, și-a descoperit și latura artistică, devenind scriitor și sculptor. Acum se pregătește să lanseze a treia carte despre viața autentică a unui mecanic de locomotivă

Povestea mecanicului de locomotivă Mihai Chihaia începe în copilărie, când îi plăcea să urmărească trenurile de marfă care circulau în apropiere de casa unde și-a petrecut cei mai frumoși ani, în satul Bursuc Deal, comuna ieșeană Lespezi. În anii ’60 știa mai multe despre trenuri decât orice alt copil de vârsta lui, „microbul CFR-istului” fiind transmis de bunicul și apoi de tatăl său, care au fost modelele sale.

„Din copilărie mi-a plăcut tot ce avea legătură cu trenurile. Primul meu contact cu un CFR-ist a fost chiar cu bunicul meu, care era pilot de locomotivă, la depoul din Pașcani. Acum nu mai există meseria asta. Îi simțeam mirosul de CFR-ist, avea un miros specific de ulei de ars, de cărbune ars, ce îl trăgeam cu nesaț în mine. Apoi a fost tăticul meu, șef de secție și șef de manevră, la Dolhasca. La dânsul am văzut clar ce înseamnă viața de CFR-ist.

Nu conta că era iarnă, vară, mergea la serviciu cu plăcere. Un factor important al deciziei mele de a mă face CFR-ist a fost și faptul că în satul meu natal locuiam la 150 de metri de calea ferată, între stațiile Lespezi și Pașcani. Copil fiind, mergeam acolo și acolo îmi făceam veacul, lângă calea ferată. Îmi plăcea să pândesc trenurile de marfă, mai ales”, își amintește Mihai Chihaia. Cei doi copii ai ceferistului au ales alte profesii.

  

Mihai Chihaia: „Dacă aș avea posibilitatea să plec la drum din nou, ca mecanic de locomotivă, aș merge și acum, la 75 de ani”

Ieșeanul a fost mecanic de locomotivă timp de 26 de ani. S-a urcat prima dată într-un tren cu călători când avea 24 de ani, după 8 ani de pregătire în domeniu. Trenul l-a condus de la Roman la Buhăești.

„Prima urcare pe cont propriu ca mecanic autorizat a fost pe o locomotivă cu aburi, seria 50100, din stația Roman. În perioada anilor în care am ieșit mecanic erau niște stagii de pregătire, care erau respectate cu strictețe. Am fost un an de zile mecanic la manevră, iar dacă erai capabil, erai primit ca mecanic de marfă, pe linii secundare, apoi pe trenuri de marfă pe linii principale, iar apoi la trenurile de călători. Prima plecare cu un tren de călători a fost una grea prin prisma faptului că era traseul plin de pante și rampe, curbe foarte strânse.

În anumite zone erau restricții permanente de viteză din cauza alunecărilor de teren. Am plecat cu emoții pe primul traseu, ca mecanic de locomotivă, dar după ce am ieșit din stația Roman am intrat în normal. Azi așa, mâine așa, până am ajuns mecanic nu bun, ci foarte bun. Și nu mă laud, ci o spun faptele. Dacă aș avea posibilitatea să plec la drum din nou, ca mecanic de locomotivă, aș merge și acum, la 75 de ani”, povestește Mihai Chihaia.

continuare pe bzi.ro

Related posts

Locurile de veci din cimitirul municipal vor fi numerotate cu plăcuțe

Marius Parteni

 13 televizoare donate Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu

Aplicaţia Waze nu mai permite raportarea poliţiştilor în trafic

Redacția
Încarcă...