Pentru unii, animale nobile – pentru alţii, un mijloc de a face bani. Unul de care se descotorosesc atunci când sunt bătrâni ori bolnavi. De prea multe ori vedem în ţara noastră cai schingiuiţi, bătuţi sau lăsaţi să agonizeze până la moarte. Lucrurile s-ar putea schimba, însă, odată cu înfiinţarea poliţiei animalelor.
Aceste imagini au fost filmate în urmă cu câteva zile în Vulcan, judeţul Hunedoara. Cel care a văzut scena cutremurătoare a trimis filmarea şi la poliţie. Aşa a ieşit la iveală chinul prin care trecea animalul, bătut cu bestialitate chiar de cei pentru care a trudit o viaţă întreagă.
Daniela Popovici, reprezentat Asociaţia Măriuţa: Au fost la furat. Căruţa plină cu fier vechi şi ea, fiind bătrână şi, aşa cum o vedeţi, slabă, nu a putut să mai care căruţa. A căzut şi s-au pus cu bâtele pe ea.
Sunny a fost luată de la călăii săi. A ajuns în judeţul Dolj, în adăpostul înfiinţat de Daniela Popovici. O femeie care, după ce a muncit ani de zile în străinătate, s-a întors acasă, iar acum are grijă de sufletele chinuite.
Daniela Popovici, reprezentat Asociaţia Măriuţa:
De unde vă găsiţi puterea?
De la ei.
Ce înseamnă ei pentru dumneavoastră?
Tot. Eu nu am nimic altceva.
Trebuie să ne implicăm dacă dorim să schimbăm ceva
Cristina Oprea, reporter Observator: După douăzeci de ani de calvar, viaţa lui Sunny s-a schimbat. Aici, în sanctuarul de la Măriuţa, va fi îngrijită şi, pentru prima dată în viaţa ei, simte şi ce înseamnă afecţiunea umană.
Daniela Popovici, reprezentat Asociaţia Măriuţa:
Este primul căluţ confiscat în România, da.
Trebuie să ne implicăm dacă dorim să schimbăm ceva. Altfel, dacă trecem nepăsători, nu vom rezolva niciodată nimic.
În adăpost trăiesc aproape o sută de cai, măgari şi capre, dar şi în jur de şase sute de câini.
Asta e de la Iaşi, ăştia doi sunt de la Calafat, cea albă, de-acolo e de la Iaşi, asta e de la noi, din Cetate.
Pentru cei de la Măriuţa orice ajutor contează. Au nevoie de hrană pentru animale, furaje sau materiale de construcţii, pentru a putea extinde boxele pentru cai.