NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Povestea elevei din județul Iași care a obținut media 10 la Evaluarea Nationala

Baltag Maria Elisabeta, singura elevă care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională studiind în mediul rural, este o mână de om. O pierzi cu uşurinţă într-un grup de elevi de clasa a V-a, iar la prima vedere ai zice că este timiditatea întruchipată. Îşi strânge umerii şi mâinile, iar în banca din una dintre clasele de la Şcoala Profesională Cozmeşti unde a studiat pare şi mai mică. Se deschide însă dintr-o dată când vorbeşte despre şcoală, despre pasiunile sale, lectura şi fotografia, iar bărbia şi-o ridică când vorbeşte despre olimpiadele la care a participat şi premiile pe care le-a obţinut. Abia atunci realizezi că în spatele rezultatelor ei se află multă perseverenţă, ambiţie şi muncă.

Maria şi-a planificat viaţa ca un om mare, chiar dacă abia a terminat clasa a VIII-a. Vrea să studieze mai departe la un profil real pentru ca mai apoi opţiunile sale pentru facultate să fie mai multe. „Aş vrea să dau la profilul Matema­tică-Informatică fie la Colegiul Naţional, fie la Colegiul «Mihai Eminescu». Mai departe nu ştiu exact ce voi face, însă am considerat că îmi va fi mai uşor să trec de la un profil real către unul uman decât invers“, explică eleva.

În ceea ce priveşte pregătirea pentru Evaluarea Naţională, Maria spune că nu pot fi obţinute rezultate foarte bune fără o muncă constantă şi că nu se poate învăţa pentru 10 doar într-un singur semestru. „A fost o muncă constantă şi nu am aşteptat să învăţ pe ultima sută de metri. Am învăţat mai mult anul acesta, e drept, şi am avut susţinerea profesorilor. M-au ajutat mult profesorii şi am lucrat foarte mult cu dumnealor, s-au implicat, dar secretul, ca să zic aşa, este munca constantă“.

Iar munca ei din anii anteriori se vede în mediile de 10 pe care le-a obţinut în fiecare an, dar şi rezultatele foarte bune la compe­tiţiile şcolare. Maria a participat atât la competiţii de Matematică, Fizică şi Chimie, dar şi la Limba română. 

„Am mers în fiecare an la Concursul «Olimpic pentru o zi» la Matematică, unde am ob­ţinut premii şi menţiuni, anul trecut am obţinut o menţiu­ne la e­tapa naţională la concursul de fizică şi chimie Impuls Perpetu­um, iar anul acesta m-am calificat la etapa naţională a concursului de Limba română «Uni­versul cunoaşterii prin lectură», dar nu s-a mai ţinut“, explică Maria.

Pe viitor, speră să aducă premii colegiilor din Iaşi, însă nu ştie încă ce liceu va alege. Oscilează între Colegiul Naţional şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, dar ştie că vrea un profil real.

După învăţat, Maria se relaxează tot printre cărţi

Chiar dacă pentru mulţi elevi semestrul al II-lea din acest an şcolar i-a pus în dificultate, Maria crede că pentru ea a fost un câştig şi i-a permis să se concentreze mai mult pentru materiile Evaluării Naţionale. 

„Nu am mai tras la fel de tare pentru celelalte materii în semestrul al II-lea, dar am învă­ţat. Mi-a lipsit însă contacul di­rect cu profesorii. Este altfel când îţi explică faţă în faţă. M-au ajutat însă mult orele online şi oarecum m-am simţit ca la şcoală“.

Când nu a rezolvat exerciţii la Matematică sau Limba română, Maria s-a afundat însă tot printre cărţi. Explică zâmbind că îi place foarte mult să citească şi râde chiar că e dependentă de lectură. 

„Îmi place foarte mult să citesc. E ca şi respiratul pentru mine. Am citit multe dintre cărţile lui Jules Verne, Charles Dickens, iar acum vreau să recitesc seria Harry Potter“, afirmă Maria.

Mama sa (foto), cadru didactic, povesteşte cum aproape fiecare bănuţ pe care fiica ei îl strânge se duce pe cărţi. Nu se uită către hăinuţe frumoase şi se abţine chiar şi de la dulciuri. 

„Îmi spune, mama, pot să îmi iau cărţi de banii ăştia. Nu se uită după haine sau alte lucruri“, spune zâmbind mama copilei.

Pe lângă lectură, atunci când reuşeşte să se dezlipească de paginile cărţilor, îi place să facă fotografii artistice în natură. Fata spune cu amărăciune că, deşi fotografia este una dintre pasiunile sale, încă nu are un aparat. Reu­şeşte însă să surprindă imaginile care îi plac cu telefonul până când va reuşi să strângă bani pentru aparatul mult dorit. Pasiunea sa pentru fotografie a făcut-o să se viseze, pe viitor, ca jurnalist, însă ştie că până acolo este posibil să se întâlnească cu multe alte vise, iar cariera sa s-ar putea să fie cu totul alta.

ZIARUL DE IASI

loading...
Advertisements

Related posts

Ultima zi în care absolvenţii clasei a VIII-a vor putea completa opţiunile pentru liceu

Redacția

Doi profesori sunt oficial suplinitori pe viaţă

Redacția

Când începe vacanța de Crăciun? Iată câte zile libere vor fi

Redacția
Încarcă...