RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăEveniment

Povestea dramatică a inginerului Gheorghe Dragomirescu, șeful atelierelor CFR Pașcani, condamnat la 10 ani de muncă silnică (VIDEO)

”În căutarea inginerului Dragomirescu”, este documentarul realizat de regizorul de film, pășcăneanul Dragoș Zămosteanu care a rulat în premieră  la Ateneul din Iași, în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film. Este povestea tragică a inginerului Gheorghe Dragomirescu din Paşcani, victimă a Securităţii, mort la Periprava în anii 50.

A fost șeful atelierelor CFR Pașcani, condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru crima de uneltire socială și mort pe 14 decembrie 1959 în lagărul de exterminare de la la Periprava.

Aflat pe 1 ianuarie 1959 în vizită la prietenul său ing. Vasile Cristea, Gheorghe Dragomirescu cîntă la un moment dat „Deșteaptă-te române” și „Vîntuleț de primăvară”. Atît Dragomirescu, cît și inginerul Cristea vor fi denunțați de un comesean (care încasează liniștit și azi pensioara asigurată de statul român recunoscător). Deși „Deșteaptă-te române” era deja prezentat în colecția „Biblioteca pentru toți” cu titlul „Un răsunet”, iar „Vîntuleț de primăvară” figura în manualul de muzică de clasa a VII-a încă din 1957, nu-i nicio problemă pentru Tribunalul Poporului să-i condamne pe cei doi”.

Regizorul de film Dragoș Zamosteanu s-a născut în Pașcani, a absolvit Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”, unde mai târziu a fost și cadru didactic.

  

Related posts

Cod portocaliu de viscol în județ

Redacția

3.700 de kilograme de deșeuri electrice predate de pășcăneni, în campania „Orașe curate”

Redacția

Singura biserică monument din Pașcani se află într-un amplu proces de modernizare

Teona Gherasim
Încarcă...