RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

POLIŢIŞTII LA RAPORT! IATĂ ÎN CIFRE ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN IAŞI ÎN ANUL 2017

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, din anul 2017, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

 

 

  

Astfel, în dosarele penale instrumentate de poliţiştii ieşeni, au fost cercetate 3.475 de persoane, dintre care 487 pentru infracţiuni economico-financiare, 1.797 pentru infracţiuni judiciare, iar 1.191 de persoane pentru infracţiuni de altă natură.

Au fost reţinute-arestate 268 de persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni. De asemenea au fost reţinute şi apoi puse în libertate 201 persoane.

422 de persoane au fost verificate periodic, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive (măsura controlului judiciar -321, măsura arestului la domiciliu – 100).

Advertisements

În ceea ce priveşte dinamica infracţiunilor sesizate, la nivelul I.P.J. Iaşi se constată că numărul acestora scade cu peste 8 procente. De asemenea, scade cu 10,6 % numărul infracţiunilor judiciare sesizate.

Infracţiunile de lovire sau alte violenţe scad cu 10 %, infracţiunile de ameninţare scad cu 15 %, iar numărul infracţiunilor de furt scade cu 9%. Infracţiunile de înşelăciune scad cu 11%.

În ceea ce priveşte situaţia infracţiunilor de furt, se constată o scădere a furturilor din auto cu 11%, iar cele stradale scad cu 4%.

În perioada menţionată, poliţiştii ieşeni au soluţionat 16.651 lucrări şi cauze penale.  

În perioada analizată s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni,  viteza neadaptată lacondiţiile de drum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi vehiculelor. Poliţiştii rutieri  auaplicat  63.973 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195 /2002. Au fost reţinute în vederea suspendării 6.095 de permise de conducere şi au fost retrase 1.232 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate şi cercetate 1.638 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Se înregistrează o scădere a accidentelor rutiere cu 2% şi a numărului de victime  rănite uşor(-6%) şi rănite grav (-9%).

În ceea ce priveşte situaţiafaptelor penale sesizate, comise în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă, numărul acestora scade cu 35%. Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar şi pentru respectarea regimului rutier.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, poliţiştii ieşeni au desfăşurat pe parcursul anului 2017,  2.946 de acţiuni de amploare, 30.368 de controale directe şi 104 razii. De asemenea, au fost efectuate 453 de comisii rogatorii şi au fost soluţionate 31.762 de petiţii şi scrisori primite de la cetăţeni.

S-au înregistrat 801 de participări ale poliţiştilor ieşeni  la măsuri de ordine cu ocaziaadunărilor publice şi au fost puse în aplicare 1801 de mandate de aducere.

În anul 2017, poliţiştii ieşeni au intervenit la 30.882 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112.

În  anul 2017 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase  83  arme, 2.309 bucăţi de muniţie şi 60 kg materiale pirotehnice. Au fost sesizate 124 de infracţiuni pe această linie, dintre care 72 la regimul armelor şi muniţiilor, 6 la regimul fondului cinegetic şi protecţia vânatului, iar 36 la regimul substanţelor periculoase.

Tot în această perioadă au fost identificaţi 765 de autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică, dintre care 125 prin expertize şi constatări.  Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 5.970 de cercetări la faţa locului, fiind ridicate 29.782 de urme şi mijloace materiale de probă. Precizăm că expertizele criminalistice realizate sunt credibile sub sigla RENAR, în orice instanţă europeană.

În anul 2017, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au inițiat sau continuat 14 de proiecte sau campanii preventive, precum: HOŢII SUNT CREATIVI, FII PREVENTIV!- prevenire criminalitatestradală, NU LĂSA UN INFRCATOR SĂ-ŢI STRICE CRĂCIUNUL!- prevenire infracţiuni contra patrimoniului, ŞCOALA ÎN SIGURANŢĂ- prevenire delincvenţă/victimazare minori, BIBLIOȘCOALADE PIETONI – pe linie de educație rutieră , ş.a.

Pe parcursul anului 2017, poliţiştii ieşeni au aplicat 80.672 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri rutiere, 32.830 la Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, 3.324 la Legea 12/1990, privind activităţile de comerţ ilicit şi 762 la Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor şi obiectivelor.

Privitor la activitatea de relaţii cu publicul, au fost eliberate 119.425 de caziere judiciare, dintre care 840 de persoanelorjuridice. De asemenea, au fost eliberate 352 de autorizaţii de port-armă, dintre care 243 letale, iar 109 neletale. De asemenea, au fost  efectuate 1.095 de atestări pentru agenţi de pază.

De asemenea, în perioada menţionată, în baza activităţii meritorii desfăşurate 160 de poliţişti au primit recompense, astfel: 199 au primit scrisori de mulţumire, 181 au primit felicitări scrise, iar 14 au fost avansaţi în gradul profesional următor înaintea expirării stagiului minim in grad.

Principalele obiective ale I.P.J. Iaşi pentru anul 2018  sunt: reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi stradale sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine. De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.

Advertisements

Se poate concluziona că, la nivelul judeţului Iaşi, infracţionalitatea s-a menţinut la acelaşi nivel din 2017, cu tendinţă în general descrescătoare. Se impun, în continuare, activităţi de prevenire şi combatere, cu accent pe componenta de prevenire, în special pentru reducerea numărului de infracţiuni contra patrimoniului (furturi din buzunare, furturi din auto, tâlhării, înşelăciuni), dar şi a infracţiunilor comise prin violenţă.

  COMPARTIMENTUL DE INFORMAREŞI RELAŢII PUBLICE AL I.P.J. IAŞI

 

Related posts

Tragedie în comuna Deleni. Doi bătrâni au ars de vii în casă, din cauza unui jar căzut din sobă

Teona Gherasim

Proprietarii „rablelor” abandonate pe domeniul public, somați de Poliția Locală Pașcani (FOTO)

Iulia Huțanu

EXCLUSIV! Incident rutier in Bals – inconstienta unui sofer de TIR a lasat o femeie cu traume

Redacția
Încarcă...