NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Ploile şi furtunile din ultima perioadă au afectat programul de zbor pe Aeroport

Cea mai afectată este compania Wizz Air, principalul operator de zboruri externe de pe aerogara ieşeană. Ce trebuie să ştiţi despre compensaţii, rambursări sau reprogramări de zboruri în cazul întârzierii sau anulării cursei

 

Vremea rea din ultima perioa­dă este principalul „vinovat“ de perturbarea zborurilor cu plecare/ sosire pe Aeroportul din Iaşi. Practic, nu există zi în care să nu fie marcată cu galben (codul de întârziere) cel puţin o cursă pe panoul de zbor afişat pe pagina de internet a aerogării. Ieri, de exemplu, aeronava care venea de la Londra (Wizz Air) avea anunţată o întârziere de 150 de minute, lucru care a provocat amânarea plecării altor două curse cu 90 de minute (Salonic), respectiv 180 de minute (Dortmund). Cea mai mare abatere de la programul iniţial apărea în dreptul orei de decolare spre Malmö (210 minute). Este o întârziere în lanţ, după cum ne-a explicat Daniel Amzăr, de la Biroul de relaţii cu presa al companiei. El a precizat că, odată ce se abat de la program, avioanele pot să întâmpine dificultăţi în găsirea unei noi ferestre de aterizare în programul zborurilor aeroportului de destinaţie şi, astfel, întârzierea poate să crească.

Problemele cauzate de con­diţiile meteo din ultimele zile ne-au fost confirmate şi de directorul Aeroportul Iaşi, Cătălin Bulgariu. Astfel, plafonul de nori de deasupra Iaşului a atins grosimea de 1300 de metri, în condiţiile unor furtuni marcate de descărcări electrice. Bulgariu a dat exemplul cursei Tarom de la Bucureşti, care, alaltăieri, a plecat cu întârziere de pe Otopeni, decolând apoi din Iaşi cu 120 de minute mai târziu decât era prevăzut.

Pe lângă vremea capricioasă, cauze de întârziere mai pot fi grevele controlorilor de trafic aerian şi orice semnal de avarie care apare în bord. Daniel Amzăr a explicat că siguranţa călătorilor este mai presus de orice, astfel că orice posibilă avarie determină amânarea decolării până la remedierea ei. „Călătorii au posibilitatea să bifeze, la rezervarea biletului de zbor, opţiunea pentru anunţarea prin SMS a ori­cărei modificări de zbor“, ne-a spus reprezentantul companiei Wizz Air. Astfel de anunţuri sunt expediate şi pe adresa de e-mail a unui posesor de bilet, dacă şi-a făcut un astfel de cont pe site-ul Wizz Air. De asemenea, apariţia unei avarii determină imediat o amânare prezumată a decolării de 60 de minute – pentru că nu se ştie cât va dura remedierea. Se poate ajunge la anularea zborurilor, cum s-a întâmplat sâmbătă, 28 iulie, când cursa Catania-Iaşi şi cea de întoarcere au fost anulate. Cazul ne-a fost semnalat de un cititor care a avut această neplăcută surpriză şi care a fost nevoit să îşi caute un alt zbor şi să-şi prelungească şederea în Italia. Ulterior, el a descoperit că Wizz Air îl anunţase pe e-mail despre incident, mesajul oferin­du-i posibilitatea rambursării costului biletului sau opţiunea alegerii unei noi curse spre destinaţia iniţială.

 

În fine, întârzierile prelungite se pot solda şi cu anularea zborului, dacă pilotul a ieşit din serviciu – pentru că nu poate depăşi un anumit număr de ore la manşă – şi dacă operatorul aerian nu are înlocuitor, ne-a precizat Daniel Amzăr. Concluzia este că, atunci când achiziţionaţi un bilet de avion, consultaţi şi condiţiile în care traficul poate fi perturbat, respectiv cazurile în care compania restituie costul călătoriei, oferă o alternativă la zborul amâ­nat sau acordă compensaţii pentru întârzierile mari. Iar, dacă e posibil, optaţi pentru mesajele instant pe telefonul mobil şi e-mail.

Sursa Ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Doi inspectori scolari adjuncti ai ISJ Iasi, demisi

Oana Cordoneanu

PNL Hârlău are un nou președinte

Marius Parteni

Cum sunt intimidaţi afaceriştii din Iaşi de clanul Corduneanu: „Să vezi ce răngi în cap îţi dau eu cât de curând”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site