NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Placă comemorativă pentru 14 feroviari pășcăneni condamnați abuziv în regimul comunist

O placă comemorativă va fi amplasată în Pașcani, în memoria a celor 14 feroviari pășcăneni condamnați abuziv în regimul comunist. Perioada de organizare a ceremoniei de comemorare va fi în perioada septembrie- noiembrie, iar locul unde va fi amplasata placa comemorativă este în cartierul Gara, la capătul de est al Esplanadei.

 

În cadrul evenimentului va avea loc un tedeum, se va dezveli placa comemorativă, va fi un spectacol omagial și se va lansa o monografie. Bugetul necesar este de 10.000 de lei.

 

În lucrarea monografică vor fi prezentate momentele istorice ale condamnării, documentele originale și copii ale unor înscrisuri de la arhivele CNSAS care atestă nedreapta condamnare, apoi hotărârea Curții Supreme de Justiție de reabilitare a acestora, în anul 1999. Vor fi descrise și momentele din viața și activitatea celor 14 feroviari, dovedite de documente și mărturii.

În anul 2019 se împlinesc 150 de ani de când fosta comună rurală Pașcani a devenit primul centru feroviar din Principatele Unite, se fac 60 de ani de când grupul de 14 feroviari de la Atelierele CFR a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru uneltire contra ordinii constituționale și sociale și pentru defăimarea unui demnitar al Partidului Muncitoresc Român și se împlinesc 20 de ani de la reabilitarea acestora de către Curtea Supremă de Justiție. 

Advertisements
Loading...

Related posts

De Moș Nicolae, Rompak face cadouri copiilor din suburbiile Pașcaniului

Ema Roman

Preotul Don Juan. Un preot din județul Iaşi a fost prins de soţie cu amanta, în timpul unui desfrâu din casa parohială

Redacția

Angajare la Sistemul Hidrotehnic Independent Paşcani!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site