NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pintilie interesat de legalitatea înregistrărilor cu Jitaru, nu de trucarea concursurilor! Procurorii vor fi sesizați!

Primarul Marius Pintilie a declarat astăzi că nu știe cine a hotărât ca unul dintre candidații prezenți la un concurs organizat de municipalitate să fie defavorizat, în timp ce altul trebuia să ia concursul, conform unor afirmații făcute de secretarul Irina Jitaru, surprinse pe o înregistrare audio publicată de NewsPascani.com, în urmă cu două săptămâni.

„Nu știu subiectul. Nu am avut nicio discuție cu doamna secretar Irina Jitaru . Puteți să o întrebați pe doamna secretar subiectul acesta. M-ați întrebat cine i-a spus doamnei secretar să-i dea la gioale sau cutare. Nu știu subiectul. Nu i-am spus eu!,” a declarat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Cu privire la legalitatea desfășurării concursurilor din Primărie, Pintilie a admis că este vorba despre comentarii nepotrivite ale secretarului Jitaru și că există un dubiu asupra acestor concursuri. Primarul a mai promis că va încerca organizarea acestor concursuri cu personal din sursă externă.

„Nepotrivit. Sunt urme de îndoială din ceea ce ați publicat dumneavoastră. Vom lua o hotărâre în perioada următoare cu privire la organizarea de concursuri, dacă ne permite legislația să externalizăm aceste concursuri în așa fel încât comisiile de evaluare a candidaților să fie din exterior,” a mai adăugat Pintilie.

  

Cât privește reclamarea la autoritățile competente a eventualelor fapte penale, Pintilie a susținut că înregistrările făcute în Primărie fără acordul persoanelor înregistrate sunt infracțiuni și că va depune plângere penală pentru aceste fapte.

„S-au făcut înregistrări în Primăria Municipiului Pașcani, înregistrările în această instituție, fără acceptul celor care sunt înregistrați, din câte știu eu sunt infracțiuni. Deci eu mă așteptam ca cineva care se simte lezat de acele înregistrări să facă plângere penală până acum, dacă nu se face o plângere penală atunci voi face eu plânere penală pentru aceste înregistrări și dacă în urma cercetărilor se a ajunge că s-au făcut și infracțiuni procurorul o să-și facă treaba. Din punctul meu de vedere, simpla înregistrare fără acordul celor care sunt înregistrați este o infracțiune. Din ceea ce am citit eu, este absolvit de fapta penală a celui care a înregistrat, dacă se descoperă o infracțiune în înregistrare. Dar deocamdată simpla înregistrare reprezintă o infracțiune, deci dacă nu se face plângere în perioada următoare de către cei lezați că au fost înregistrați, voi face eu plângere în calitate de conducător,” a anunțat primarul Marius Pintilie.

Întrebat dacă nu este interesat și de faptele penale surprinse în înregistrări, trucarea concursurilor din Primărie, Pintilie a spus că este interesat, dar că nu depune plângere pentru că eventualele fapte ar putea rezulta din cercetarea penală cu privire la așa zisa infracțiune comisă când au fost realizate înregistrările în biroul Irinei Jitaru.

„Sigur că mă interesează, dar asta va rezulta din cercetarea penală!,” a răspuns Marius Pintilie.

Din punct de vedere legal, înregistrările din biroul secretarului Irina Jitaru nu sunt comise cu încălcarea legii. Asta deoarece legea protejează avertizorii de integritate.

România are încă din 2004 o lege specială privind protejarea avertizorilor de integritate – ”Legea nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile şi instituţiile publice ce dezvăluie încălcări ale legii”. Legea de protejare a avertizorilor de integritate se aplică numai la personalul din sectorul public, în timp ce salariaţii din sectorul privat nu sunt protejaţi de această lege. Salariaţii din sectorul privat pot fi în unele cazuri protejaţi de legislaţia generală a muncii sau de legislaţia de protecţie a martorilor, atunci când aceştia întâmpină represalii sau obstacole din cauza informaţiilor dezvăluite (cum ar fi concedieri abuzive sau în cazul în care sunt chemaţi ca martori pentru a raporta infracţiuni sau alte încălcări de lege).

Potrivit legislaţiei româneşti, avertizorul de integritate este persoana care sesizează cu bună-credinţă încălcări ale legii, şi care poate fi:

 – funcţionar public

– persoana învestită, prin numire într-o funcţie publică din structura unei autorităţi sau instituţii publice, cu prerogative în realizarea competenţei acestora, în regim de putere publică, având ca scop realizarea unui interes public;

– personal contractual, conform Codului Muncii;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute speciale, medicii, profesorii, politistii, grefierii instanţelor, preoţii etc.

Faptele care pot constitui subiectul unei avertizări de integritate sunt: infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, infracţiunile de fals şi infracţiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul;  infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene; practici sau tratamente preferenţiale ori discriminatorii în exercitarea atribuţiilor autorităţilor publice; încălcarea prevederilor privind incompatibilităţile şi conflictele de interese; folosirea abuzivă a resurselor materiale sau umane; partizanatul politic în exercitarea prerogativelor postului, cu excepţia persoanelor alese sau numite politic; încălcări ale legii în privinţa accesului la informaţii şi a transparenţei decizionale; incompetenţa sau neglijenţa în serviciu; evaluări neobiective ale personalului în procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare şi eliberare din funcţie etc.

Legea nu prevede o anumită formă a sesizării. În anumite situaţii, nu este necesară forma scrisă. De exemplu, în cazul sesizării presei sau al sesizării organelor judiciare, sesizarea poate fi facută şi oral Dovezile care însoţesc sesizarea trebuie prezentate în materialitatea lor.

Advertisements

Related posts

Rocada directorilor de la PSA a eșuat: Dorința primarului de a-l schimba pe Prisecaru se lovește de votul PSD dat în 2009

Marius Parteni

Viscolul și ninsorile abundente îngreuneză traficul. Pășcănenii circulă greu, șoferii fac crize de nervi

Teona Gherasim

Proiectul axei Iași-Suceava-Siret, semnat de Rovana Plumb la Casa Pogor

Redacția
Încarcă...