RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pintilie explică de ce nu sunt funcționale platformele pilot de colectare a deșeurilor

Cele două platforme pilot pe care Primăria le-a identificat pentru a testa colectarea controlată a deșeurilor, nu sunt încă funcționale, deoarece administrația locală a căutat soluții pentru alimentarea acestora cu energie electrică prietenoasă cu mediul înconjurător.

Explicațiile au fost oferite de primarul Marius Pintilie, în conferința de presă săptămânală ce a avut loc ieri. Conform declarațiilor acestuia, pe moment energia electrică va fi asigurată prin alimentarea pe timp de noapte, de la iluminatul public, a unor baterii care să aprovizioneze interfonul și camerele de supraveghere.

Pintilie își dorește ca soluția finală de alimentare cu curent electric pentru aceste platforme să fie prin panouri fotovoltaice, astfel încât restul de platforme să fie finanțate prin banii de la Ministerul Mediului.

Cu siguranță vor fi finalizate. Săptămâna viitoare montăm dispozitivele electronice acolo. Ele au fost  finalizate repede, ceea ce a ținut de Gospodăria Comunală, ce știau ei să facă, adică au sudat  plasa, au vopsit-o, au făcut poartă de intrare. La partea de electric și tehnic, ce am vrut noi să facem cu o baterie care să fie alimentată de la rețeaua de iluminat public, lucrurile au fost un pic mai complicate, oamenii de la Gospodărie Comunală fiind depășiți de nivelul tehnic necesar pentru această soluție. Am apelat la specialiști din altă parte: un domn inginer de la uzină, un domn inginer care a lucrat în altă parte, ne-au făcut niște propuneri tehnice, s-a semnat referatul de achiziție acum două săptămâni de zile. Au ajuns piesele, iar săptămâna viitoare le vom monta. Nu știu dacă vom merge în continuare pe varianta asta, sau vom ajunge la varianta clasică cu racord electric pentru fiecare platformă. Am încercat să evităm o astfel de soluție, tocmai din motivul că doream să găsim o variantă ecologică pentru alimentarea acestor platforme de gunoi. Ideea inițială a plecat de la niște panouri fotovoltaice ca la Oradea. Acolo au implementat de câțiva ani de zile aceste platforme de gunoi și aici mă refer la interfonul de acces, la camerele de luat vederi cu panouri fotovoltaice. Dacă ele vot fi făcute și la noi cu panouri fotovoltaice vreau să mă duc, am discutat astăzi cu domnul deputat Sorin Năcuță, să găsim surse de finanțare de la fondul de mediu în așa fel încât să găsim bani pentru realizarea acesor 150 de platforme. Dacă nu gestionăm bine situația de la punctele de colectare nu prea putem emite pretenții pentru o bună gestionare a deșeurilor în municipiul nostru,” a explicat primarul Marius Pintilie.

  

Related posts

Convenția electorală: ApaVital nu va mai sista apa până pe 31 decembrie, astfel încât politicienii să nu fie deranjați!

Răzvan Grecu

România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur din UE. Un seism mare ar provoca pagube de zeci de miliarde de euro

Redacția

Contribuabilii invitați de Administrația Finanțelor Publice Pașcani la o întâlnire informală

Răzvan Grecu
Încarcă...