RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Piața vale amânată de o nouă majoritate! Viceprimarul Rățoi și Pro România l-au trădat, din nou, pe primarul Pintilie! Ședința ordinară de CL nu s-a mai ținut!

Consilierii locali din PSD, PMP și Pro România s-au opus astăzi desfășurării ședinței de Consiliu Local ce fusese convocată începând cu ora 12. Deși pe ordinea de zi erau mai multe proiecte importante, unele cu finanțare europeană, aleșii locali au preferat să nu voteze ordinea de zi. Motivul a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea pieței din zona vale.

Aprobarea acestei documentații era ultimul pas administrativ, înainte ca primarul Marius Pintilie să dea ordinul de începere a lucrărilor. Din acest motiv în sală au fost prezenți și reprezentanți ai celor ce fac comerț în vale, iar aleșii locali din opoziției au solicitat retragerea de pe ordinea de zi acestui proiect pe motiv că timpul de studiere ar fi fost prea scurt.

„Propun retragerea de pe ordinea de zi a proiectului cu numărul 23 privind aprobarea documentației tehnico-economice  ce vizează amenajarea pieței din vale, motivat din mai multe aspecte. Unu: Este un proiect suplimentar, un proiect foarte important pentru toți pășcănenii, așteptat de noi toți, care ni s-a pus suplimentar în mapă fără a avea timpul necesar să-l consultăm, să-l analizăm pentru a ne exprima într-un mod clar și ferm opinia. Doi: este un proiect foarte mult așteptat de noi toți. Și de dumneavoastră agenții economici și de pășcăneni. De trei ani de zile acest proiect a fost întârziat, motivat din diverse aspecte, din care eu personal, sincer, nu găsesc motivul real pentru care în acest moment pășcănenii nu au piața amenajată. Sunt trei ani și ceva în care cu toții am așteptat ca piața din vale să fie o piață decentă, o piață modernă și dumneavoastră să vă desfășurați activitatea într-un cadru optim pentru afacerile dumneavoastră. Un alt motiv, situația juridică a contractului. De multe ori în ședințele de Consiliu Local am întrebat care este situația juridică: există act adițional, nu există act adițional?”, a criticat Gabriela Nedelcu, consilier local din partea PSD.

Declarația Gabrielei Nedelcu a fost imediat  taxată de primarul Marius Pintilie, care i-a atras atenția că se contrazice atunci când spune că proiectul e unul important și mult așteptat de pășcăneni, iar mai apoi propune amânarea acestuia.

  

„Dumneavoastră vă contraziceți de la punctul unu la punctul doi. Dumneavoastră spuneți odată că este o urgență și că pășcănenii așteaptă de foarte mult timp această piață, iar astăzi când sunteți în situația să votați ca proiectul ăsta să meargă mai departe spuneți hai să mai amânăm. Ori e urgență, ori nu e urgență?! Referitor la relocare: dacă proiectul ăsta e început în 2020 și scos la licitație și sunt prevăzute 30 de luni în contractul de execuție, pus de dumneavoastră, acum spuneți că nu e bun 30 de luni. Dacă dumneavoastră în 2020 ați spus hai să facem un SF (n.r. studiu de fezabilitate) la piață ca să facem proiectul să meargă înainte, nu v-ați gândit și atunci la relocare? Adică chestiunile astea le spuneți oamenilor ca și cum ele sunt niște noutăți. Ca și cum, domnule, trebuia să gândească. E Clar că trebuie să ne gândim la o relocare pentru oamenii ăștia. E clar că trebuie să vedem dacă se poate, și o să facem tot posibilul să discutăm cu executantul, să-l determinăm să accepte o etapizare de construcție poate nu mutăm pe toată lumea. E clar că o să luăm o hotărâre în zilele următoare, în săptămânile următoare, unde găsim o bucată de teren pentru relocare. Poate trebuie să facem și o modificare de buget, local în așa fel încât să cumpărăm și niște corturi, dacă trebuie. E Clar că aceste lucruri trebuie făcute, dar dumneavoastră ar trebui să aveți soluții deja și să spuneți că ne-am gândit noi de patru ani de zile. N-a făcut Pintilie de 3 ani de zile proiectul ăsta? M-am străduit să-l fac. Am ajuns până în situația în care suntem acum. Dar de ce nu s-a făcut de 30 de ani? Pentru că replica colegilor mei e că nu a făcut Pintilie în 3 ani, dar nu s-a făcut în 8 ani înainte!”, a replicat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Și consilierul liberal Mihai Grigoriu i-a replicat Gabrielei Nedelcu. Acesta a arătat că unul dintre motivele pentru care modernizarea pieței nu a fost demarată este acela că documentațiile tehnice făcute când aceasta era viceprimar au fost făcute pe o proprietate privată, nu pe clădirile Primăriei Pașcani.

„Doamna consilier și-a început alocuțiunea prin a-și manifesta interesul vis-a-vis de motivele care au dus la această întârziere. Primul motiv și cel mai elocvent este faptul că atât proiectantul, cât și executantul au refuzat să ia în seamă cele două studii geo și expertiză tehnică care nu erau făcute pe locațiile care urmează să fie construită hala și pe hala C2. În speță, expertiza tehnică a fost făcută pe o construcție care înțeleg eu și o să vedem la un proiect viitor că este pe o proprietate privată, și aș vrea să știu și eu, pentru că nu cunosc, cum s-a ajuns ca expertiza tehnică făcută pe o proprietate privată să fie băgată în proiectul de reabilitate a clădirii C2, care este o clădire a Primăriei, domeniul public, și făcea obiectul reabilitării?”, a răspuns și Mihai Grigoriu, consilier local din partea PNL.

Prezent în sală a fost și proiectantul, care a explicat unul dintre motivele pentru care lucrarea sa a ajuns atât de târziu în fața aleșilor locali.

„Expertiza tehnică a fost realizată cu scopul doar de a se face eficientizare energetică la corpurile de clădire de pe amplasament, C2, C3 și C4 și era realizată expertiza tehnică în baza unui normativ care nu mai este valabil”,  a fost una dintre explicațiilor proiectantului ce s-a ocupat de documentație.

Amânarea discutării proiectului a fost solicitată și de Dumitru Pantazi, care a susținut și el că unii dintre colegii săi nu au avut timp să studieze proiectul și că sunt unele probleme care trebuie lămurite.

„De asta am solicitat această amânare, pentru a ne clarifica din punct de vedere juridic, financiar, toate aspectele legate de acest obiectiv. Cu atât mai mult că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă și nu vine constructorul acolo de mâine să bage sapa și să se apuce de lucrări. Perioadă în care sunt convins că se vor găsi soluții și cu acești oameni care să-și desfășoare activitatea de comun acord cu constructorul. Deci se vor găsi și vor trebui să se găsească soluții. Dar până a ajunge să dați ordinul de începere a lucrărilor și să votăm acest proiect, noi am solicitat, pentru că afost timpul foarte scurt. Vineri, weekend, unii nu au au timp să se uite, eu am avut și m-am uitat cumva, dar sunt niște lucruri la care e de dat răspuns”, a solicitat Dumitru Pantazi, consilier local din partea PSD.

În același ton a fost și viceprimarul Cristian Rățoi, care a părut înțeles cu cei din opoziție pe acest subiect. Și acesta a solicitat amânarea discutării proiectului.

„Domnul primar, haideți să dăm acum dovadă de înțelepciune, convocați o ședință de îndată pentru luni sau marți, timp în care mai discutăm  soluțiile pe care vi le-am propus, cea cu relocarea, îl chemăm și pe constructor să vină, să fie de față. Dumnealui își va da sau nu acordul în ședință, noi vorbim dar nu știm ce va face Ungureanu Trans”,  a solicitat și Cristian Rățoi, viceprimarul Municipiului Pașcani.

La votarea ordinii de zi, Cristian Rățoi și colegul său din Pro România s-au abținut de la vot împreună cu aleșii locali din PSD și PMP, astfel că ordinea de zi nu a fost aprobată, iar ședința nu s-a mai desfășurat, deși pe ordinea de zi erau proiecte ce vizau atât atragere de fonduri europene, cât și rectificări bugetare la Spital Municipal de Urgență și Clubul Sportiv Municipal.

Related posts

Berea, singura băutură alcoolică ce va putea fi comercializată la ștrand. Consilierul Enea a propus alocarea de teren pentru doi comercianți

Marius Parteni

Mobilier stradal nou în Pașcani. Bănci şi coșuri pentru gunoi, montate în mai multe zone

Teona Gherasim

Ninge pe Pașcani! Iarna își intră în drepturi!

Marius Parteni
Încarcă...