NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Pesta scumpește carnea! 75% din porcii de Crăciun vor fi din import

Epidemia de pesta africana care face ravagii in tara si tocmai a fost depistata in cea mai mare ferma din Romania va provoca scumpiri ale carnii de porc si un import masiv inainte de sarbatorile de iarna.

„Avem foarte multi colegi carora li s-au impus restrictii extrem de dure privind comercializarea porcilor si trimiterea lor catre abatoare, ceea ce va duce implicit la o lipsa de carne pe piata.

  

Pana la sfarsitul anului, probabil, importurile vor creste de la 50% la momentul actual, probabil pana la 70-75% din consum”, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, pentru TVR.

Evident si preturile vor creste, daca oferta de pe piata scade.

„Sunt sanse ca in perioada urmatoare sa fie o crestere de 15-20% la pretul carnii de porc. Cresterea e posibil sa inceapa de prin noiembrie. Majoritatea producatorilor si importatorilor de carne din Romania vor avea nevoie de stocuri in decembrie”, sustine Iulian Necula, importator de carne de porc, pentru postul TV citat.

Pe aceeasi idee merge si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

„Riscurile pentru tara noastra sunt foarte mari, in acest moment. Sa ne aducem aminte ca, in urma cu vreun deceniu, Romaniei i s-a interzis sa exporte produse din carne de porc din cauza ca in tara erau cazuri de pesta porcina clasica. Iar impotriva pestei clasice exista vaccin, pe cand impotriva celei africane nu s-a inventat, inca, leac. Timp de patru ani n-au putut exporta, atunci, producatorii romani. Cine ne garanteaza ca n-o vom pati din nou?

In plus, daca numarul de porci din ferme va scadea foarte mult, va trebui sa crestem importurile. Deja, din productie interna, Romania isi asigura doar mica parte din consum. Toata carnea refrigerata care se vinde in supermarketuri si hypermarketuri e de de import. Un procent de pana la 70% din carnea din carne folosita in procesare (pentru mezeluri si alte asemenea produse – n.red.) e tot din import.

Sigur, acum carnea din import e mai ieftina decat cea de la noi, din cauza ca strainii au subventii mai mari si cresc animale cu mai putina cheltuiala. Dar, in conditiile in care cererea va creste si in conditiile instabilitatii cursului valutar, n-ar fi exclus ca si carnea de import sa se scumpeasca.

Iar daca n-ai si productie interna serioasa, esti vulnerabil, devii dependent de importuri”, a declarat Frumos recent pentru Ziare.com.

Sambata dimineata pesta porcina africana a fost confirmata la cea mai mare ferma de porci din Romania si a doua ca marime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judetul Braila, care adaposteste aproape 140.000 de porci.

sursa ziare.com

Advertisements

Related posts

Energia electrică se scumpește de la 1 iulie. Situația în zona Moldovei

Redacția

Metoda simplă prin care puteți verifica dacă sunteți victima furtului de energie electrică

Redacția

Adolescenții care au împlinit 14 ani ar putea călători singuri cu avionul

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site