Personalul medical de la urgențe se confruntă nu doar cu problemele de sănătate ale pacienților, ci și cu dificultăți de ordin social. Venirea iernii îi face, ca în fiecare an, pe cei fără adăpost mult mai vulnerabili, determinându-i să caute ajutor la secțiile de urgență, deși problemele lor depășesc aria medicală.
Medicii au nevoie de sprijinul organizațiilor și al autorităților pentru a veni în ajutorul acestor persoane aflate în dificultate socială, dar fără urgențe medicale acute.
I-a rugat să îl lase să rămână până când temperatura afară ajunge la 3-4 grade Celsius
Unul dintre cazuri este cel al unui bărbat de 43 de ani, cu ambele picioare amputate, posibil din cauza frigului îndurat în iernile precedente, care locuiește într-o mașină și se deplasează cu ajutorul unui cărucior. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, spune că bărbatul i-a rugat pe medicii de la urgențe să îl lase să rămână până dimineața, când temperatura ajunge la 3-4 grade, înainte de a se întoarce în adăpostul improvizat din mașina abandonată.
„Toate aceste cazuri necesită soluții. În centrele medico-sociale și în cadrul asistenței sociale, se fac demersuri constante, însă este foarte dificil, iar sezonul rece abia a început. Este clar că problema devine mai acută în această perioadă, oamenii fără adăpost devin și mai vulnerabili, iar atunci când cineva îi găsește pe stradă sau într-o situație critică, sună la 112, iar ambulanța îi aduce la urgențe. De cele mai multe ori, nu au probleme medicale acute și nu necesită intervenții chirurgicale, au nevoie de căldură și hrană. Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, numărul acestor persoane este în creștere. Este nevoie de soluții sociale și medico-sociale”, a declarat medicul.
continuare pe ziaruldeiasi.ro