RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Persoane în vârstă în stare gravă din cauza deshidratării

Primele victime ale căldurii excesive din această perioadă sunt mai multe persoane cu vârsta de peste 80 de ani care au fost găsite după câteva zile, în propria casă, după ce au căzut şi nu s-au mai putut hidrata, fiind vorba despre persoane imobilizate la pat.

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ spun că în ultimele patru zile au ajuns cinci cazuri grave care necesită acum tratament în Clinica de Nefrologie, fiind în stare critică, şi atrag atenţia asupra a cât de important este ca aparţinătorii să ţină legătura cu vârstnicii în mod constant, pentru a se asigura că starea lor de sănătate este una bună.

„Având în vedere temperaturile crescute din ultima perioadă, este nevoie să avem grijă de vârstnici, de cei imobilizaţi la pat, deoarece sunt o populaţie fragilă, iar din cauza pandemiei sau din dorinţa de a-i proteja, sunt mai puţin vizitaţi. Astfel, au ajuns în secţie o serie de cazuri de pacienţi cu afecţiuni cronice, care fiind singuri la domiciliu şi având o vârstă înaintată, au dezvoltat complicaţii ameninţătoare de viaţă. Au fost găsiţi la una-două zile de la ultima interacţiune cu cineva din familie“, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Specialiştii spun că pacienţii prezentau nivel crescut de sodiu în sânge, pe fondul deshidratării, dar şi hiperpotasemie, în contextul insuficienţei renale şi a combinaţiei de medicamente, dar şi traumatisme prin cădere, fiind găsiţi căzuţi în baie sau în casă.

  

Medicii susţin că în cazul tuturor pacienţilor, starea lor ar fi fost mai puţin gravă dacă aceştia ar fi fost verificaţi mai des de un membru al familiei. Astfel, o bătrână în vârstă de 88 de ani din cartierul ieşean Tătăraşi a fost găsită căzută în casă după o zi, iar un bărbat de 81 de ani a fost găsit după două zile, având complicaţii infecţioase şi electrolitice.

„Având în vedere că din cauza pandemiei nici nu au fost evaluaţi medical în ultimele trei-patru luni, este important să îi protejăm, să nu îi expunem la foarte multe contacte cu persoane din societate pentru a reduce riscul de infecţii, dar nu trebuie să îi uităm, să îi neglijăm. Au nevoie de îngrijire permanentă, au nevoie de hidratare, trebuie să îşi continue tratamentul, să ajungă la spital dacă este o urgenţă, dar este nevoie să îi ferim şi de alte accidente care se pot întâmpla“, a completat medicul ieşean.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Iași: 6 persoane care s-au vindecat de infecţia cu COVID 19 au donat plasmă cu anticorpi, la Centrul Regional de Transfuzii

Redacția

Nu o să mai pui gura pe aşa ceva! Medicii, studiu îngrijorător despre ţigările electronice: “Bolile pe care le dezvoltă utilizatorii sunt groaznice”

Redacția

Florin Cîţu: Suntem încă în luptă cu pandemia, nu am depăşit totul

Redacția
Încarcă...