RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Performanță unică pentru Liceul Tehnologic Mihai Busuioc

Cinci echipe de elevi români iau parte la faza finala a competitiei spatiale “Astro Pi”, organizata de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA). Provocarea, lansata tuturor elevilor europeni cu vârsta de pâna la 16 ani a fost de a proiecta experimente stiintifice care pot fi rulate folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). 

De asemenea, participantii au trebuit sa scrie codurile cu care Astro Pi a trebuit programat pentru a executa aceste experimente. Cele cinci echipe din România participante în faza finala a competitiei spatiale “Astro Pi” sunt: “MiBus researchers” – Liceul Tehnologic Mihai Busuioc  Pascani, “Astro Vianu Team” si “Star Gazers”, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Bucuresti, “Carmen Sylva Astro Pi”, Liceul Teoretic Carmen Sylva, Eforie Sud, “Cosmos Dream”, Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Cluj Napoca. 

  

“Echipa Liceului Tehnologic Mihai Busuioc este formata Irina Costas, Georgiana Druc, Nicusor Acatincai, Alexandru Baciu, Andrei Buzatu, Paul Dascalu si Razvan Nemtanu, elevi de clasa a IX-a, specializarea Tehnician Operator Tehnica de Calcul. Acestia au fost coordonati de prof. Adrian Tomus. Experimentele celor cinci echipe romanesti, alaturi de coduri ale unor echipe din alte 12 tari membre ale Agentiei Spatiale Europene au fost selectate din peste 180 de candidaturi de catre un juriu profesionist din partea ESA si al Fundatiei Raspberry Pi, dupa doua faze preliminare. În prima faza, elevii au fost invitati sa propuna o idee de experiment care ar putea fi rulata folosind Astro Pi de la bordul Statiei Spatiale Internationale si senzorii aferenti – Sense HAT”, a transmis Georgiana Popa. 


 


Pe de alta, in faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale a alocat echipelor selectate o misiune stiintifica care se va desfasura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participantii au definit pasii experimentului stiintific pe care îl vor desfasura si au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi folosind limbajul de programare “Python”. Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii precum valoarea stiintifica, inovatia, fezabilitatea misiunii in contextul Statiei Spatiale Internationale, claritatea, calitatea codului. 

“Codurile echipelor calificate, o data transmise catre Statia Spatiala Internationala, ruleaza pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. La 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbita. Datele colectate in spatiul cosmic vor fi descarcate si trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de catre echipele participante”, a mai mentionat Georgiana Popa.

 

Sursa: bzi.ro

Related posts

Un nou an școlar la Colegiul ”Mihail Sadoveanu”(VIDEO)

Redacția

Post scos la concurs de Școala Gimnazială Ciohorăni

Redacția

Zece poveşti de succes ale tinerilor din județul Iaşi care au lăsat în urmă România. Printre ei se numără și patru pășcăneni

Redacția
Încarcă...