Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157. Acest regulament european are drept scop creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE.
Când dispar actualele cărți de identitate
Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.
Asta înseamnă că cetățenii pot utiliza actualele cărți de identitate ca documente de călătorie și identificare până la acea dată, însă, ulterior, vor trebui să solicite noile documente conforme cu standardele europene.
În anumite situații, cetățenii români pot solicita carte de identitate provizorie, valabilă pentru 1 an. Acest document temporar este eliberat în cazurile în care persoana nu dispune de toate actele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate definitive sau pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate care locuiesc temporar în România.
Chiar dacă are o valabilitate redusă, cartea provizorie permite rezolvarea situațiilor urgente și necesită reînnoire după expirare.
Există obligații legale clare privind solicitarea și reînnoirea cărților de identitate în România. La împlinirea vârstei de 14 ani, cetățenii români sunt obligați să solicite eliberarea primei cărți de identitate în termen de 15 zile.
În cazul expirării documentului, legea prevede că cetățenii trebuie să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al documentului curent.
Astfel, potrivit unui Ordin UE, se schimbă cărțile de identitate în România, cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămânând valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.