NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Pelerinajul începe mâine. Racla Sfintei Parascheva poate fi sărutată

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat în cursul zilei de ieri cum va avea loc pelerinajul la Sfânta Parascheva. Pelerinii vor purta mască din primul moment în care se aşază la coadă, vor circula într-un singur rând, distanţaţi unul faţă de celălalt, nu vor putea să stea în grupuri în curtea Mitropoliei şi nici să intre în catedrală dacă s-au aşezat în rând să se închine la baldachinul cu moaştele Sfintei Parascheva. Cu excepţia măsurilor de protecţie sanitară, nu vor exista alte restricţii pentru pelerini, cum au fost, spre exemplu, cele de anul trecut, când doar cei cu buletin de Iaşi s-au putut închina. Astfel, la Iaşi pot veni şi zeci de mii de persoane, însă reprezentanţii Mitropoliei şi ai autorităţilor locale spun că sunt pregătiţi pentru ei.

Astăzi va fi împodobit baldachinul

În cursul serii de astăzi, joi, 7 octombrie, familia Buştei va veni de la Bucureşti să orneze baldachinul Sfintei Parascheva cu flori. Sunt aproape 20 de ani de când străbat drumul spre Iaşi, în ajunul sărbătorii, de la magazinul cu flori pe care-l au în Capitală. Vineri, 8 octombrie, de la ora 06.00, s-a luat decizia ca racla cu moaştele Sfintei Parascheva să fie aşezată deja pe baldachin, pentru a oferi o fereastră cât mai mare de timp pentru cei care vor să vină să se închine. De altfel, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că a anulat toate evenimentele conexe pelerinajului, organizate de regulă în această perioadă, cu excepţia Liturghiei de pe 14 octombrie, care va fi oficiată pe scena orientată spre pietonal. „Liturghia va începe de la ora 09.30, în zonă va fi delimitat spaţiul, doar un număr limitat de credincioşi va putea participa, pentru a se putea asigura distanţarea fizică. Nu avem alte evenimente: nici concerte, nici lansări de carte sau orice altceva, pentru a veni în sprijinul şi ideea de a proteja sănătatea pelerinilor. Slujbele se vor ţine doar afară, pe o scenă special amenajată, unde deja oficiem slujbe”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Majoritatea pelerinilor vor sta la rând în curtea interioară

  

Pe perioada pelerinajului, vor exista două rânduri. Unul care va porni dinspre pietonal şi este menit exclusiv celor care vor să se închine în catedrală şi apoi să iasă din curtea ansamblului mitropolitan. Al doilea este al pelerinilor care vin la moaştele Sfintei Parascheva. Alături de jandarmi, reprezentanţii Mitropoliei spun că vor realiza un traseu cât mai lung în curtea interioară şi în parcarea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru a prelua integral, în marea majoritate a timpului, rândul de pelerini. Există însă posibilitatea ca numărul de persoane care vin să se închine să fie atât de mare încât rândul să se extindă în stradă, de aceea circulaţia va fi limitată pe străzile spre Bahlui şi va fi amenajat un culoar unic, ca în fiecare an, şi în spaţiul respectiv.

„Pe baldachin nu vor fi amplasate, ca în alţi ani, moaştele unui alt sfânt adus din ţară sau din străinătate, ci ale unui sfânt din Eparhie, şi anume «Sf. Gheorghe», numit şi Pelerinul, în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui. Accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe culoar unic, unde va sta o singură persoană pe un traseu gândit foarte întortocheat, să folosim aproape în totalitate spaţiul din curtea interioară”, a declarat pr. Constantin Sturzu. De-a lungul rândului vor fi amplasate dozatoare de dezinfectant, iar cei care nu au măşti le vor primi din partea voluntarilor şi a preoţilor care se vor asigura de respectarea regulilor.

Sute de oameni erau de ieri la coadă

Întrebat dacă racla va putea fi sărutată sau atinsă de credincioşi, pr. Constantin Sturzu a răspuns că da, spunând că aceasta va fi şi curăţată periodic. „Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia, dar eu atâta ştiu că în aceste vremuri grele omul are nevoie de o speranţă, să îşi pună nădejdea în ceva, în cineva care poate să ne ajute pe toţi. Acela poate să fie doar Dumnezeu, Omul nu poate fi redus doar la trup, trebuie să avem un tonus bun, încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”, a spus pr. Constantin Sturzu. Acesta a explicat că grupurile de pelerini nu vor putea, ca în alţi ani, să staţioneze în curtea interioară a Mitropoliei, iar persoanele care s-au închinat vor ieşi, pe un culoar prestabilit, direct în exteriorul ansamblului mitropolitan. De altfel, încă de ieri, la moaştele Sfintei Parascheva, amplasate în interiorul catedralei, era o coadă de câteva sute de persoane care aşteptau la un rând complex, care şerpuia prin curtea Mitropoliei, delimitat cu garduri de către forţele de ordine. 

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Un popă-infractor, dat în urmărire, a cerut judecata de apoi la Tribunalul Iaşi

Redacția

Mon Jardin, cea mai tentantă ofertă imobiliară a momentului: apartamente în Copou și case în Bucium

Redacția

Părinții primesc zile libere atunci când școlile se închid

Redacția
Încarcă...