RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Maia, patrupeda care aduce lumină în viața unui nevăzător din Pașcani

10 patrupede au schimbat viaţa unor nevăzători la nivelul țării. De câţiva ani, o asociaţie din Satu Mare dezvoltă un program de dresaj pentru câini care să-i ghideze pe cei care şi-au pierdut vederea. 

 Iată că și în Pașcani a ajuns ieri un patruped împreună cu stăpânul său, pentru a continua dresajul. Este vorba despre Asociaţia “Angel Dog” care pregăteşte în cadrul unui proiect câini ghizi pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Acest proiect a fost implementat în țara noastră în Satu Mare și evoluează de aproximativ doi ani, acești specialiști fiind singurii la nivel de țară care se ocupă de instruirea câinilor. Reprezentantul Asociaţiei Angel Dog, Szabo Zoltan, explică celor care beneficiază de acest program cum se procedează şi ce comenzi trebuie date câinelui pentru ca acesta să îl ghideze cât mai corect.

Astăzi l-am cunoscut pe Petrică, un pășcănean care beneficiază de acest program, pe Maia, labradorul care îi ușurează viața și pe președintele Asociației, Szabo Zoltan. A primit patrupeda de ieri, iar acum o învață traseele uzuale.

  

Este vorba despre o manifestare informativă, pentru că lumea știe foarte puțin despre câinii ghizi. Acest câine ghid este al 10 -lea în România și primul în Moldova. Suntem acum în Pașcani, iar câinele se află încă în faza de predare pentru a se obișnui cu ambientul în care eu trăiesc și pentru a învăța anumite trasee uzuale, ne-a declarat Petrică Iordache, pășcăneanul care beneficiază de un astfel de câine ghid.

De asemenea, este de menționat faptul că acești câini speciali au anumite condiționări pentru a ajunge în faza finală de dresaj.

“Durata de formare a unui câine ghid este de aproximativ doi ani, luând în considerare că ei au de învățat foarte multe lucruri pentru că ghidarea unei persoane nevăzătoare este o muncă grea și serioasă. Din acest motiv nu orice rasă și orice exemplar este potrivit și selecția lor este foarte severă fiindcă ei trebuie să aibă un comportament foarte echilibrat”, ne-a declarat Szabo Zoltan, președintele Asociației “Angel Dog” Satu Mare.

 FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2015
{module FĂ O NOMINALIZARE PENTRU Gala Actualitatea TV 2015}

 Conform celor redactate pe pagina oficială a organizației, Asociaţia „Angel Dog” Satu Mare a dobândit personalitate juridică la sfârşitul lui 2009 din pasiunea comună a membrilor pentru cel mai bun prieten al omului – câinele. 
Scopul organizaţiei este reabilitarea persoanelor cu handicap, a persoanelor singuratice prin terapie asistată cu animale, promovarea educaţiei şi cercetării, organizarea şi crearea cadrului de desfăşurare a sportului cu câinele.

În cadrul organizaţiei se desfăşoară activităţi de dresaj canin, prelegeri, expuneri pe teme chinologice, activităţi pentru copii, activităţi de socializare cu câini în grădiniţe, şcoli şi case pentru bătrâni. 

 Cei care formează echipa Angel Dog îşi doresc să contribuie la procesul de reabilitare atât de necesar persoanelor cu dizabilităţi ori celor singure, fiind de altfel recunoscute în întreaga lume beneficiile terapiei asistate de animale. În acest sens, la nivel de organizaţie, membrii şi voluntarii lucrează la activităţi de dresaj, organizează expoziţii, numeroase activităţi de socializare cu câini în grădiniţe, în şcoli ori case pentru persoanele vârstnice.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

O mână de ajutor pe ger năprasnic. Oamenii străzii adăpostiți de frig în spital

Oana Cordoneanu

Casa de Pensii: Plata pensiilor nu este pusă în pericol, deşi salariaţii instituţiilor teritoriale sunt în grevă

Redacția

Bursa locurilor de muncă va avea loc la începutul lunii aprilie

Redacția
Încarcă...