NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pașcaniul colectează selectiv doar 6%, dar gradul final este de 48%! Cum este posibil?

Colectarea selectivă a deșeurile la Pașcani este o problemă pe care actuala administrație locală încearcă să o rezolve. Gradul de colectare selectivă este însă în acest moment de doar 6%, în creștere cu un procent față de anul 2021. Cu toate acestea în scriptele celor de la Agenția pentru Administrarea Fondului de Mediu municipiul nostru apare cu un procent de 48% de colectare selectivă, cu doar 2 procente față de limita de 50 % impusă de instituția amintită.

Cum este însă posibil ca acest grad să crească de la 6% la 48% a explicat Caludiu Bodoașcă, administratorul public al municipului. Acesta a recunoscut că nu este meritul pășcănenilor că gradul de colectare selectivă apare cu procentul de 48% în dreptul Pașcaniului la AFM. De fapt, în ajutorul nostru a venit stația de tratare a deșeurilor de la Țuțora, care transformă o bună parte din deșeurile Pașcaniului în compost care nu mai necesită îngroparea în groapa ecologică .

Advertisements

La AFM suntem înregistrați cu 48 %, dar nu e meritul nostru, pentru că am avut peste 9000 de tone colectate de pe raza Municipiului Pașcani, din care 1.500 de tone au fost deșeuri reciclabile, iar 3333 de tone au fost, să spunem așa, reciclate sau nu au fost depozitate sau îngropate la depozitul ecologic de la Țuțora, deoarece stația de tratare de acolo le-a transformat în compost. Deci noi, pe raza municipiul Pașcani, am avut în 2021 un grad de colectare de 5 %, dar datorită faptului că în luna aprilie, luna a 4-a, a fost dat ordin de începere pentru a intra în funcțiune stația de tratare de la Țuțora până la sfârșitul anului 3333 de tone, rețin cifra că este numai de 3 au fost scoase din circuit, cum ar veni, nu au fost depozitate în depozitul de la Țuțora. Au fost făcute compost, compost care urmează alt regim. Asta ne ajută în ceea ce privește raportarea la AFM pentru acea taxă, acea penalitate care se se dă pentru neîndeplinirea criteriului de 50 %. Dar noi suntem astăzi la 6 % pe raza Municipiul Pașcani cu ce ducem la stația de transfer de la Ruginoasa. Noi aici ar trebui să ajungem la 50 %, iar în planul de management al deșeurilor de pe raza județului, Iași, o să vedeți că ei își propun să ajungem până la 80 % din deșeuri să fie reciclate și doar 20 % să fie îngropate,” a explicat Claudiu Bodoașcă, administratorul public al Municipiului Pașcani.

Reamintim că Pașcaniul a depus astăzi cererea de finanțare prin PNRR pentru achiziția a 50 de insule ecologice digitale, care ar trebui să ajute la creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor.

Advertisements
  
Advertisements
Advertisements

Related posts

Concurs la Spitalul CF Pașcani pentru ocuparea unui post de asistent medical generalist

Redacția

Ședință extraordinară a Consiliului Local, în ultima zi din luna februarie

Marius Parteni

Pantazi, o nouă piedică pusă libertății de exprimare: Dezbaterile organizate de Actualitatea TV, interzise în Casa de Cultură

Marius Parteni
Încarcă...