RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieȘtirea zilei

Pașcaniul a pierdut 1,7 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public! Nedepunerea unor declarații la AFM, timp de 5 ani de zile, cauza acestui eșec!

Municipiul Pașcani a pierdut finanțarea pentru modernizarea iluminatul public din cartiere, cauza nedepunerii în termen a unor declarații anuale către Administrația Fondului pentru Mediu. Este vorba despre o obligație pe care o au autoritățile publice locale de a declara anual ce cantități de deșeuri a reușit să recicleze.

În cazul în care cantitățile de deșeuri nereciclate sunt într-un volum foarte mare, atunci autoritatea locală trebuie să plătească o contribuție către Administrație Fondului pentru Mediu. Dacă sumele datorate nu sunt plătite, atunci acea localitate nu va putea accesa proiecte finanțate de AFM.

La Pașcani însă, aceste declarații nu au fost depuse de ani de zile. Situația a fost rezolvată zilele acestea, iar suma rezultată de plată către AFM este de circa 800.000 de lei.

„Aș dori să informez pășcănenii că am reușit să facem declarațiile la Fondul de Mediu. Obligație care trebuia să fie făcută încă din 2016, cu informații din anul 2015 până în prezent. Am avut și un control de la Garda de Mediu care ne-a trasat această sarcină. Costul pentru municipalitate este de 791.207 de lei, din care 153.000 sunt penalități. Asta pentru că Municipiul Pașcani nu reușește să atingă țintele de reciclare care sunt în procent de 60%. Acești bani sunt în plus față de costurile pe care le are municipiul cu colectarea, transportul, depozitarea și selectarea gunoiului”, a explicat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

  

Din păcate însă, deși problema a fost rezolvată, între timp fondurile de la AFM destinate finanțării modernizării iluminatului public s-au epuizat. Conform primarului Marius Pintilie fondul de 750 de milioane de lei a fost accesat de alte primării care au avut documentațiile realizate din timp.

„Din păcate, pe iluminatul public am pierdut trenul. În sensul că până am ce am reușit noi să facem declarațiile la AFM, până să obținem eșalonarea la plată, fondurile pentru iluminatul public care au fost pe programul ăsta s-au terminat. Au fost 750 de milioane și nu am reușit să prindem acest program. Foarte multe primării își fac calcule din timp, noi am avut această lipsă la documentație: certificatul de atestare fiscală de la AFM. Vom încerca pe programul de anul viitor”, a declarat primarul Marius Pintilie.

Reamintim că Primăria Municipiului Pașcani a pierdut în mandatul fostului primar o finanțarea prin AFM pentru achiziția a 4 autobuze electrice și a 2 microbuze, cel mai probabil din cauză că nu erau depuse aceste declarații anuale la AFM.

Related posts

Cum se circulă pe drumurile judeţene la această oră

Ema Roman

Creșteri artificiale de preț la lemnele de foc afectează peste 3 milioane de gospodării. Cu cât vrea să înghețe prețurile Guvernul

Redacția

Rezultate sub nota minimă de promovare la concursul pentru funcția de director al Direcției de Asistență Socială Pașcani

Răzvan Grecu
Încarcă...