NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Noi modificări. Pășcănenii, beneficiari de ajutor social, chemați la Primărie pentru reînnoirea declarațiilor

Beneficiarii de ajutor minim garantat, trebuie să prezinte în luna iulie o declarație prin care fac cunoscute noile modificări în ceea ce privește componența familiei, a veniturilor sau a bunurilor pe care le au.

Astfel, cei care beneficiază de ajutor social, au termen de 15 zile de la aceste modificări, iar cei care primesc alocații pentru susținerea familiei au doar 10 zile la dispoziție, pentru a face cunoscută situația familială. Dacă nu vor aduce la termen aceste documente, dovezi, riscă să piardă ajutorul.  

Aceste formalități vin cu scopul de a realiza o statistică a beneficiarilor de ajutor social, care să arate câti dintre aceștia  sunt afectați de noile prevederi ale creșterii alocațiilor. În cazul în care există familii cu mai mulți copii, plafonul ar putea fi depășit, ceea ce presupune și pierderea ajutorului.

  

Concret, la acest moment, dublarea alocaţiei înseamnă pierderea venitului minim garantat şi implicit a asigurării medicale, pierderea ajutoarelor alimentare şi eliminarea, în unele cazuri, a alocaţiei pentru susţinerea familiei.

În acest sens, pentru a remedia acest lucru, PMP a depus la Camera Deputaţilor, un proiect de lege de modificare a Legii 416/2001, prin care exclude alocaţiile de stat din seria criteriilor de acordare ale acestui ajutor social.

„Sunt unul dintre parlamentarii care a susținut mărirea alocațiilor pentru copii, dublarea lor, însă am constatat că acest lucru a clasificat multe dintre familii care au venit minim garantat, în situația legală de a nu mai putea primi acești bani. Faptul că alocațiile mărite sunt incluse în calculul pentru venitul minim garantat, face ca în România să fie peste 200.000 de familii, care să fie influențate de această decizie’, iar acest lucru nu este corect. În acest sens am inițiat un proiect de lege, pentru modificarea legii 416 /2001, privind venitul minim garantat.  Se modifică aliniatul 1 din articolul 8, în sensul că la stabilirea venitului net lunar al familiei, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, cu excepția alocației de stat pentru copii”, a declarat Petru Movilă, deputat PMP.

Menționăm că în evidențele Primăriei Pașcani sunt 249 de familii cât și persoane singure care beneficiază de ajutor social prin legea 416, respectiv alocație pentru susținerea familiei, prin legea 277/2014.

„Este important să treacă, fie că Guvernul va veni prin ordonanță de urgență să soluționeze această problemă cât mai rapid. Dacă nu vom corecta prevederile legii, și funcționarii de la Primării vor avea probleme, în modul de aplicare al legii, dar mai ales familiile necăjite, la întocmirea documentelor”, a mai adăugat parlamentarul. 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

E-on va relua furnizarea gazului către RAGCL, începând de mâine

Marius Parteni

Scandalul concursurilor pentru Consiliile de Administraţie ale regiilor continuă: firma de recrutare a modificat baremul de examinare după 5 luni de la susţinerea examenului!

Răzvan Grecu

Iaşul, sub cod galben de furtună de marţi dimineaţă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site