NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

„Părul lui Sticea” din Ciohorăni, vechi de peste 600 de ani, a intrat recent în „World Record Academy”

Unul dintre pomii seculari ai Iaşului – Părul lui Sticea din Ciohorăni – a intrat recent în „World Record Academy” ca fiind cel mai vechi pom fructifer care încă este rodnic din lume. Experţii au determinat faptul că acesta ar avea 613 ani ca vechime, iar numele îl poartă după cel al celui care l-a plantat, chiar în faţa porţii unde trăiesc şi astăzi descendenţi ai lui Sticea. Conform reprezentanţilor comunei, arborele creşte la marginea drumului comunal axial, din localitatea care dă numele comunei Ciohorăni, iar Asociaţia Oendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” din Iaşi a stabilit o serie de criterii dendrometrice ale arborelui.

Caracteristicele vestitului păr

Acesta ar avea, conform analizei făcute de asociaţie, peste 12 metri înălţime, o circumferinţă a tulpinii de circa 430 de centimetri, diametrul de aproape 140 de centimetri, scoarţa groasă de 20 milimetri, iar volumul arborelui ar fi de 8,120 metri cubi, 20% însemnând o scorbură adâncă, de 6 metri înălţime, în interiorul scoarţei.

Conform analizelor realizate de Asociaţia Oendro-Ornamentală „A. Fătu”, în urmă cu aproximativ cinci ani în judeţul Iaşi existau peste 380 de arbori seculari, unul dintre cei mai vârstnici fiind un tei hibrid de la Mănăstirea Bârnova – ce ar trebui să aibă astăzi circa 680 de ani.

  

Despre părul lui Sticea, preşedintele asociaţiei declara în 2015 pentru Agerpress că, aflat la marginea vestică a satului, cu vedere spre Valea Moldovei, acesta era folosit ca un fel de punct de observaţie în cazul invaziilor străine dese care loveau Moldova în secolele al XVII-lea şi XVIII-lea.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Un raport al Curţii Europene de Conturi aruncă în aer autostrada Iaşi-Tg. Neamţ

Redacția

Balul Bobocilor la Colegiul „Mihail Sadoveanu” Pașcani. Iată câștigătorii de anul acesta! (GALERIE FOTO – VIDEO)

Ema Roman

Festival de tradiții și obiceiuri românești „Datini la români”, pe scena Casei Municipale de Cultură (VIDEO)

Ema Roman
Încarcă...