NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Parlamentarii vor să pună impozit pe darul de nuntă

Parlamentarii le-au pus gând rău mirilor. Adică vor să le impoziteze darul de nuntă. Şi vor să fie luate la puricat şi restaurantele, şi firmele care organizează nunţi şi botezuri, prin impozitarea veniturilor câştigate în urma acestor sindrofii.

Iniţial, totul a pornit de la propunerea deputatului PSD Gheorghe Ciobanu trimisă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), privind taxarea localurilor unde se organizează nunţi, botezuri şi banchete, dar şi a firmelor de evenimente.

Alesul, care este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, spune că specialiştii din Ministerul de Finanţe lucrează la propunerea sa, adică la introducerea unui impozit forfetar. Ideea lui Ciobanu ar putea fi completată şi de o metodă de impozitare directă chiar a darului de nuntă.

  

Măsura îi vizează în special pe cei care primesc sume fabuloase ca daruri de nuntă, bani sau obiecte de valoare, care nu pot fi supuse impozitării, întrucât legea nu prevede o astfel de măsură.

«E o decizie absurdă»

Pe holurile Casei Poporului se discută deja de o propunere prin care înainte ca mirii să poată lua bani direct de la nuntaşi să îşi înfiinţeze o firmă sau PFA. Apoi, la nuntă, după ce darul a fost strâns, ei ar urma să emită o chitanţă pe suma respectivă ce va fi declarată ulterior în contabilitate. Din suma strânsă de nuntaşi ar urma să fie percepute următoarele taxe şi impozite: 16% impozit pe venit, 6,5% contribuţii la sănătate şi 10,5% CAS.

Proiectul nu e deloc pe placul viitorilor miri. Miruna şi Adi se căsătoresc anul acesta şi abia fac faţă pregătirilor. “E o decizie absurdă. După ce că abia am reuşit să strângem bani pentru a organiza această nuntă, care e la fel de costisitoare ca oricare alta, numai grija înfiinţării PFA nu aveam acum. În loc să încurajeze tinerii să-şi formeze o familie, statul încearcă să smulgă bani tot de la cei care nu au”, ne-a spus Miruna, supărată de ideea care le-a trecut prin cap parlamentarilor. Proiectul este încă în stadiu de analiză.

Părerile sunt împărţite

Ideea de a impozita darul mirilor nu e pe placul tuturor parlamentarilor. Iată ce ne-au declarat câţiva dintre ei:

Mădălin Voicu – deputat PSD: “Să se impozite orice venituri! Şi la înmormântare se fac bani mulţi. Dar parcă nu trebuie luaţi banii de la miri sau copil”.

Petru Movilă – deputat PMP: “E adevărat că sunt restaurante sau firme care nu emit bon fiscal după ce încasează banii de la cei care au avut evenimentul respectiv. În acest sector trebuie pusă ordine. Eu zic că nu trebuie însă să ne legăm de darul mirilor sau cadourile primite la o zi de naştere ori banii de la botez”.

Steliana Miron – senatoare PNL: “Orice venit trebuie impozitat. Eu mă întreb când se vor impozita şi sumele pe care le primesc formaţiile şi interpreţii care asigură atmosfera la petreceri. Ei nu declară cât au încasat la evenimentul respectiv”.

Ei au câştigat averi la nuntă!

Elena Băsescu a încasat la nuntă jumătate de milion de euro, după cum reieşea din declaraţia de avere depusă când era europarlamentar. A avut aproximativ 800 de invitaţi.

Deputatul PNL Bogdan Ţimpău a primit cadou la botezul copilului 23.500 de euro, 87.000 de lei (aproape 20.000 de euro) şi 350 de dolari, sume trecute în declaraţia sa de avere.

Social democratul Adrian Mocanu a precizat, în declaraţia sa de avere, că la nunta sa din 2011 a primit 33.400 de euro şi 205.000 de lei (45.000 de euro).

Cătălin Gheorghe Bologa, consilier PC în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, are trecută în declaraţie de avere suma de 90.000 de euro primită la nuntă.

sursa stirile protv.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie

Redacția

Românii au cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe produse electro-IT

Redacția

Jocurile de noroc online vor intra în legalitate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site