NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pantazi s-a dat singur pe mâna DNA! A recunoscut tot în Consiliul Local!

Fostul primar al Municipiului Pașcani, Dumitru Pantazi, a recunoscut în fața consilierilor locali că el a luat decizia de a nu plăti banii datorați RAGCL, în conturile ANAF, după instituirea popririi făcută de organul fiscal. El a explicat că a luat această decizie pentru că venea iarna, iar RAGCL nu putea furniza căldură populației deoarece avea datorii către furnizorul de gaz.

„Deci, istoricul debitului constă în faptul că RAGCL era plin de datorii, cu conturile blocate, iarna venea peste noi, furnizorul de gaze întrerupt. Era imperios necesară găsirea unor soluții. Soluția la momentul respectiv s-a găsit în felul următor, că dacă noi viram banii RAGCL-ului, aceștia nu mai ajungeau la furnizorul de gaze, banii îi luau Finanțele Publice. Și atunci am găsit o înțelegere la momentul respectiv de la Finanțele Publice și este încheiat un contract trilateral: RAGCL, Primărie și furnizorul de gaze, prin care noi în urma discuțiilor purtate cu finanțele publice am virat banii direct în contul furnizorului. O parte din bani. Ulterior, tot finanțele, ca la noi legile sunt așa, au trimis onor. experți în finanțe și-n colectarea creanțelor și atunci au constat că… deci unii au spus că e corect, alții au spus că nu e corect. Și atunci s-a instituit acel debit, s-a întocmit acel document cu contul unde să virăm banii, iar noi am contestat și am ajuns în etapa în care suntem astăzi,” a explicat Dumitru Pantazi, fostul primar al municipiului.

În urma acestei decizii, contrar legislației care reglementează executarea debitorilor prin procedura de terț poprit, ANAF a emis o decizie de atragere a răspunderii solidare a Primăriei, iar bugetul local trebuie să plătească despăgubiri de 600.000 de lei către organul fiscal.

„Urmare a analizării înscrisurilor, organul fiscal a constatat că Municipiul Pașcani nu a respectat obligațiile ce le revin terților popriți prevăzute la art. 239, alin. 9, lit. a) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare, respectiv să plătească de îndată sau după data la care creanța devine exigibilă,” se arată în Decizia de atragere a răspunderii solidare emisă de ANAF către Primăria Municipiului Pașcani.

  

Cum prejudiciul de 600.000 de lei adus Municipiului Pașcani a fost făcut prin încălcarea unor prevederi dintr-o lege, fapta se poate încadra la infracțiune de abuz în servicu prevăzută în Codul penal: „ Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Deocamdată însă, decizia ANAF a fost contestată în justiție, însă în cazul în care instanțele de judecată o vor menține, fostul primar Dumitru Pantazi va trebuie să achite cei 600.000 de lei din buzunarul său și este foarte posbil ca acesta să răspundă și penal, dacă actuala conducere va sesiza organele abilitate.

Menționăm că într-o situație asemănătoare se află  și Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” care la fel a făcut plăți către RAGCL, deși ANAF-ul instituise poprire. Prejudiciul la unitatea de învățământ este de 400.000 de lei, iar instanțele de judecată au decis definitv că decizia organului fiscal de imputare a fost una legală.

Advertisements

Related posts

Proiect european în etapa de finalizare la Heleșteni

Marius Parteni

Sensul giratoriu de 5 miliarde de lei vechi a primit acordul comisiei economice!

Răzvan Grecu

Lucrări de reparaţii la drumurile judeţene din zona Pașcani și Târgu Frumos

Redacția
Încarcă...