RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Oportunitate: Iluminatul public ar putea fi modernizat gratuit, cu bani guvernamentali

Primarul Dumitru Pantazi ar trebui să renunțe la ideea de a moderniza iluminatul public cu bani de la bugetul local. Deși există o licitație făcută, aceasta ar putea fi anulată, iar municipalitatea să solicite de la Ministerul Mediului finanțarea acestor lucrări.

De curând, Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat că în acest an se lansează un program pentru finanțarea proiectelor ce își propun modernizarea iluminatului public, cu o soluție ecologică. Bugetul pentru acest program este 384 de milioane de lei, iar din acești bani se vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat cu corpuri de iluminat de tip LED. 

„Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră.Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei. Astfel, localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos”, scrie ministrul Alexe pe pagina sa de Facebook.

La Pașcani se vor cheltui de la bugetul local 21 de milioane de lei pentru 1.121 lămpi tip led și 484 stâlpi metalici, iar primarul Dumitru Pantazi a spus că nu a accesat fonduri europene pentru implementarea acestui proiect, din cauză că ar fi durat prea mult.

  

„Pe de altă parte, dacă depuneam pentru fonduri europene, vedeți durează 3, 4, 5 ani de zile până când se aprobă contractul de finanțare. După aceea, canoanele prin care trebuie să treci astfel încât să ajungi să implementezi programul respectiv. După părerea mea mai durau încă 3, 4 ani de zile cel puțin, dacă nu mai mult, până reușeam să implementăm acest proiect”, a explicat vara trecută primarul Dumitru Pantazi.

Câștigătoarea licitației a fost desemnată firma SC Urbioled SRL din Iași, care a ofertat suma amintită, însă decizia a fost contestată de Electromagnetica S.A. București.

Related posts

Consilier PSD: Managerii societăților din subordinea CL sunt direct responsabili de politica tarifară și serviciul prestat

Marius Parteni

Cetăţenii din suburbia Boşteni i-au expus administratorului public problemele cu care se confruntă

Ema Roman

Leonard Ursu a depus jurământul de consilier local. Pintilie și Pantazi, viziuni diferite despre implicarea politicului în procedura de validarea a mandatelor de aleși locali

Marius Parteni
Încarcă...