RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiȘtirea zilei

Omicron în județul Iaşi: un stadiu foarte periculos. S-a inversat un trend

După mult timp de la debutul vaccinării, în ultimele zile, numărul noilor infectaţi cu Covid în judeţ l-a depăşit pe cel al persoanelor care se vaccinează anti-Covid. Totodată, în doar trei zile s-au infectat peste 2.000 de ieşeni, şi asta în timp ce vaccinările s-au prăbuşit. „Ne îndreptăm din păcate spre infectarea unei părţi mari a populaţiei. Problema este a gravităţii”, spune directorul DSP Iaşi.

În ultimele zile, numărul cazurilor de COVID confirmate în 24 de ore este constant mai mare decât cel al persoanelor care se vaccinează. Sâmbătă, erau confirmate 781 de cazuri noi, duminică au fost 742, iar luni, 24 ianuarie, au fost confirmate încă 495 de noi infectări. Astfel, în ultimele trei zile au fost depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 un număr de 2.018 ieşeni. În schimb, numărul persoanelor care s-au imunizat în aceste zile a fost unul mult mai mic: doar 1.655 de ieşeni s-au vaccinat în aceste trei zile cu una din cele trei doze.

„Ne îndreptăm din păcate spre infectarea unei părţi mari a populaţiei. Problema este a gravităţii. Mai exact, sunt expuşi foarte tare cei care nu sunt vaccinaţi şi cu factori de risc. Nu avem o statistică privind tulpina dominantă în Iaşi, pentru că nu facem această evaluare la nivel judeţean, ci se face la nivel naţional. Având în vedere faptul că este deja o transmitere comunitară, înseamnă ca cea dominantă este tulpina Omicron”, a precizat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Astfel, Iaşul a ajuns repede la o incidenţă crescută; dacă vineri incidenţa la nivelul judeţului era 5,21, ieri era de 7,48. Cele mai afectate comune sunt cele din jurul oraşului – Aroneanu (9,58), Bârnova (10,74), Miroslava (12,28), Rediu (10,90) şi Valea Lupului (12,63).

  

„Incidenţa aici este mai mare pentru că populaţia de acolo care este infectată lucrează în Iaşi şi locuiesc în aceste localităţi din apropiere. Evaluarea făcută din punctul de vedere al necesităţii carantinării arată că punctajul obţinut de aceste localităţi nu le clasează în poziţia de a fi carantinate”, a completat directorul DSP Iaşi.

Unde sunt centrele de evaluare pentru pacienţii COVID

A crescut treptat şi numărul persoanelor internate în spitalele ieşene – într-o singură zi au fost externate 18 persoane şi internate alte 52. Ieri, în spitalele din judeţ erau ocupate 337 de paturi, dintre care 24 de persoane erau internate la Anestezie şi Terapie Intensivă, cu o formă gravă a bolii. Specialiştii spun că, în acest moment, deşi sunt depistate pozitiv foarte multe persoane, nu toate au nevoie de internare în spital.

„Şi la Iaşi ca şi la nivel naţional incidenţa creşte de la o zi la alta, creşte şi numărul de cazuri internate în spital, dar cu ritm mai redus decât rata infectărilor, spre deosebire de valul 4 când între rata infectărilor şi rata internărilor exista un paralelism”, a mai spus Vasile Cepoi, directorul DSP.

În judeţul Iaşi există mai multe centre de evaluare pentru pacienţii depistaţi cu COVID. Mai exact, dacă o persoană este confirmată pozitiv, iar medicul consideră că sunt necesare investigaţii suplimentare, acesta poate recomanda prezentarea la unul dintre centrele de evaluare şi tratament înfiinţate în judeţ. Acestea funcţionează la Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Căi Ferate, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, Spitalul CF Paşcani, Spitalul Municipal Paşcani, Spitalul Târgu Frumos, Spitalul Orăşenesc Hârlău şi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. I. Czihac”.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Dosarul unei „săgeți” a clanului Corduneanu s-a făcut scrum în incendiul de la Judecătoria Iași. S-au șters probele care îl incriminau?

Redacția

Modificări în gărzile de la Spitalul de Copii din Iași

Redacția

Un popă-infractor, dat în urmărire, a cerut judecata de apoi la Tribunalul Iaşi

Redacția
Încarcă...