ApaVital a anunțat ieri că va participa la citirea apometrelor din apartamente și la individualizarea consumurilor. Aceasta este oferta cu ajutorul căreia, Cătălin Cojocaru și postul TV Bit declară că problemele pășcănenilor s-au terminat, iar consilierii locali trebuie să voteze pro ApaVital marți.
Ce nu se spune răspicat este următorul lucru: contractele vor fi colective, la fel și debranșările, iar pășcănenii vor plăti citirea apometrelor, deși acest serviciu este inclus în preț. Cu alte cuvinte nu s-a schimbat nimic. Citirile vor fi făcute tot de reprezentanții de scară, iar pierderile vor fi facturate în mod egal la fiecare apartament. Dacă ai ghinionul să fii plecat o lună sau mai mult, te vei trezi cu pierderile rapartizate în mod egal.
Factura va fi colectivă, și va putea fi plătită individual la caseria ApaVital. O ofertă ce exista și în trecut și nu rezolvă responsabilitatea costurilor neachitate de rău-platnici. Dacă pe o listă de plată vor fi persoane care nu plătesc, sumele restante vor fi achitate de întreaga colectivitate, reprezentantul neavând răspundere, sau întreaga scară va fi debranșată.
De altfel acesta este motivul pentru care pășcănenii se împotrivesc operatorului ieșean: debranșarea colectivă a unei scări pentru datoriile unor rău-platnici. Și tocmai această problemă nu a fost rezolvată nici până acum. Iar dacă după un an de zile atât ApaVital cât și primarul Dumitru Pantazi prin Cătălin Cojocaru de la TV Bit nu înțeleg acest lucru, e grav!
O altă prosteală din oferta celor de la ApaVital este prețul de 1,51 lei/apartament. O sumă rezonabilă, însă ce nu spune ApaVital este că ea se adaugă la plata reprezentantului de scară, care variază între 5 lei în zona deal și 10 lei în zona vale. Mai mult această sumă este prinsă deja în preț, pentru că ApaVital face deja citirile la case fără a solicita contraprestație pentru acest serviciu.Știu că va sări Cojocaru în sus și va spune că serviciul de citire inclus în preț este doar pentru branșamente, însă cât încasează operatorul de pe un branșament de casă și cât de pe unul de bloc?
Soluții pentru ieșirea din criză sunt. Personal le-am cerut telefonic, în mod repetat, șefilor ApaVital, Ion Toma și Mihai Doruș, să le accepte și să rămână în Pașcani. Cea mai la îndemână, dacă se refuză contractele individuale, și care, în opinia mea ar închide această problemă, este renunțarea la debranșările colective și acționarea în judecată a rău platnicilor. Cei doi, Toma și Doruș, nu au acceptat acest lucru, deși, la veniturile pe care le au și la faptul că statistic vorbind procentul rău platnicilor din Pașcani este sub 10%, efortul financiar ar fi fost unul mic.
Însă e mai ușor să lași vecinii să se bată între ei și să se acționeze unii pe alții în judecată, în timp ce tu îți încasezi liniștit bonusurile din performanța realizată în calitate de monoplist. Ceea ce cred eu că este o soluție în criza apei de la Pașcani este identificată și de parlamentari. În acest sens fiind depus un proiect de lege prin care operatorilor de apă-canal li se interzice debranșarea blocurile pentru încasarea restanțelor. Acest lucru se va face doar pe calea justiției, așa cum este și normal.
Nu ar fi corect ca noi să facem acest pas acum și toate divergențele să se oprească aici? Oricum oferta ApaVital este valabilă 6 luni, de la 1 ianuarie 2016 aceștia urmând să nu mai participe la citirea apometrelor din case.
P.S.: Îmi aduc aminte că atunci când cei de la ApaVital au împărțit consumurile în mod egal pe fiecare apartament Cătălin Cojocaru a spus că este un abuz. Acum, când aceștia spun că pierderile vor fi repartizate în mod egal, fără a se ține cont de cât consumă fiecare sau de clasa de precizie a apometrului, Cojocaru spune că e bine. Constat cu surpindere că acest „mare ziarist” nu a fost în stare, ca după un an de zile, să înțeleagă că problema pășcănenilor este reprezentantă de frica de debranșările colective din cauza rău-platnicilor. Măsura pe care el și primarul Dumitru Pantazi au aruncat-o pe piață este una al cărei scop este manipularea maselor din prisma votului din 30 iunie.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}