RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Obezitatea la fete le crește riscul cardiovascular ulterior

Potrivit unui studiu apărut în jurnalul științific Frontiers in Nutrition, obezitatea la fete este mai periculoasă decât în cazul băieților în ceea ce privește riscul cardiovascular viitor.

Obezitatea infantilă este o preocupare tot mai mare în rândul autorităților din domeniul sănătății și al oamenilor de știință din domeniu. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estima în 2016 că aproximativ 340 de milioane de copii și tineri cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani din întreaga lume erau supraponderali sau obezi. Este cunoscut faptul că obezitatea infantilă este asociată cu o probabilitate mai mare de tulburări metabolice și boli cardiovasculare la vârsta adultă.

Fetele obeze, risc crescut de boli cardiovasculare la maturitate

Potrivit autorilor unor cercetări¹ realizate în Brazilia, fetele obeze au prezentat un model de modificări ale profilului lipidic, care nu au fost observate la fetele fără obezitate și o tendință mai mare spre a dezvolta bolilor cardiovasculare la vârsta adultă. S-a constatat un risc mai mare ca aceste fete să sufere modificări tipice obezității, cum ar fi tensiunea arterială crescută și dislipidemia. Astfel, obezitatea la fete pare a fi mai periculoasă.

În studiul de față, participantele obeze au avut niveluri crescute de trigliceride și LDL, așa-numitul„ colesterol rău ”, în timp ce HDL, „colesterolul bun” a fost mai mic decât la fetele cu greutate normală. Profilul lipidic al băieților obezi incluși în studiu nu a prezentat diferențe semnificative față de cel al băieților cu greutate normală, potrivit cercetătorilor.

  

O cantitate substanțială de cercetări arată acest lucru, dar diferențele dintre băieți și fete în ceea ce privește efectele obezității nu au fost studiate în profunzime. Astfel, în acest studiu s-au comparat fete și băieți obezi și non-obezi cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, abordând simultan nivelurile antropometrice, lipidice și lipoproteice, precum și nivelurile hormonilor și neuropeptidelor, cu un accent special pe răspunsurile dependente de sex.

Studiul a fost finanțat de FAPESP prin intermediul a două proiecte: „Anatomia cerebrală, mediatorii inflamatori și hormonii de reglare a apetitului la pacienții obezi pediatrici: Un studiu neurobiologic al obezității” și „Inflamarea sistemică la pacienții cu cancer cu cașexie: mecanisme și strategii terapeutice, o abordare a medicinei translaționale”.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Ricardo Riyoiti Uchida, neurolog și psihiatru care a acționat în calitate de investigator principal și a recrutat cei 92 de participanți la clinica ambulatorie pentru obezitate infantilă a spitalului Santa Casa de Misericórdia din São Paulo. 

Uchida, care studiază de mulți ani obezitatea la copii, a folosit neuroimagistica pentru a încerca să afle dacă există modificări în regiunile creierului asociate cu sațietatea și cu apetitul la subiecții obezi. Un articol pe această temă urmează să fie publicat, axându-se pe caracterizarea sistemului nervos central la pacienții obezi.

Echipa de cercetare a prelevat tensiunea arterială a subiecților și a colectat probe de sânge pentru a măsura concentrația plasmatică de colesterol total, colesterolul bun HDL, colesterolul rău LDL, lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL) și trigliceridele.
Oamenii de știință au căutat, de asemenea, modele de alimentație excesivă și dependență de alimente bogate în zahăr și bogate în grăsimi, utilizând chestionare cu scop special. De asemenea, au măsurat neuropeptidele legate de modificările neuro-umorale și au detectat modificări semnificative la subiecții obezi. 

Potrivit savanților, neuropeptidele sunt eliberate ca răspuns la semnale periferice, cum ar fi hormonii, pentru a regla apetitul și echilibrul energetic. În plus, leptina (hormonul sațietății) și insulina interacționează cu neuropeptidele NPY, MCH și α-MSH, nu doar reglând apetitul, ci și activând sistemul nervos simpatic, care poate contribui la tensiunea arterială crescută asociată cu obezitatea.

Obezitatea trebuie tratată diferit la fete și băieți

Aceste date privind diferențele dintre profilele hormonale ale fetelor și ale băieților, citokinelor și profilurilor neuropeptidice indică necesitatea unui tratament personalizat. Cercetătorii spun că oricât de mult s-ar dori conceperea unei singure strategii terapeutice bazate pe medicamente sau suplimente alimentare, constatările arată că fetele și băieții nu ar trebui tratați pentru obezitate îna celași mod, chiar dacă au aceeași greutate și vârstă, deoarece organismele lor răspund diferit la tratament.

Și alte două lucrări² au fost scrise folosind datele colectate de la același grup de voluntari. Prima, publicată în International Journal of Obesity, se concentrează pe caracterizarea procesului inflamator, deoarece inflamația cronică sistemică este semnificativă la subiecții obezi.

Echipa de cercetare a studiat mult timp o tulburare care este opusă obezității: cașexia, adică pierderea extremă în greutate și pierderea mușchilor, frecventă la pacienții cu cancer și SIDA. Inflamarea sistemică joacă un rol cheie în ambele afecțiuni, așa că savanții s-au concentrat mai întâi asupra inflamației și rolului hormonilor și asupra modului în care acestea se raportează la predispoziția de a dezvolta boli cardiovasculare.

Majoritatea publicațiilor științifice despre obezitatea infantilă, spun cercetătorii, se concentrează pe o singură modificare specifică, cum ar fi inflamația sau un hormon, de exemplu, sau pe o consecință specifică a obezității, cum ar fi hipertensiunea arterială. Acest studiu a încercat să facă o conexiune între mai multe elemente. Fiind vorba de o cohortă mare și de o cantitate mare de date, s-au putut caracteriza conexiunile, arătând cum sunt asociate toate modificările din organismul obez.

Potrivit oamenilor de știință, analiza statistică asupra datelor a indicat aceste legături. De exemplu, nivelurile crescute de hormoni precum insulina și leptina pot fi cauza hipertensiunii arteriale, iar acest tip de informații ar trebui luate în considerare la tratarea obezității. Medicii prescriu adesea medicamente antiinflamatorii, care pot într-adevăr să atenueze un aspect al bolii, dar tratamentul va avea mai multe șanse de reușită dacă se cunosc și alți factori care contribuie la boală.

Obezitatea este o afecțiune multifactorială, iar tratamentul nu poate fi unic. O alimentație sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt importante în drumul spre o greutate normală, dar pot fi necesare și anumite medicamente, poate și intervenții chirurgicale și psihoterapie.

Concluzia cercetătorilor este că evaluările bazate pe chestionare indică tulburări de alimentație la nivel psihologic în rândul acestor fete și băieți. Chiar dacă este adevărat că la acești copii există modificări ale neuropeptidelor și ale hormonilor, prezența hipertensiunii arteriale, a inflamației și a altor factori, trebuie reținut că acești copii nu au doar o problemă organică, ci și una de natură psihică. De aceea este important să se facă studii asupra obezității la copii, pentru a contribui la un diagnostic precoce și la recomandarea unui tratamentul în timp util, înainte de apariția complicațiilor care apar la maturitate.

doc.ro

Related posts

Tânăr din Budăi găsit în comă după o decepție în dragoste

Redacția

Târgu Frumos: Angajări fără concurs la Spitalul „Sfântul Ioan”

Redacția

Motivul pentru care e bine să mănânci portocale în lunile de iarnă

Redacția
Încarcă...