RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

O problemă gravă la Iaşi, în “valul 4”: personalul medical epuizat

Situaţie dramatică în reţeaua ATI COVID la nivel de judeţ. Din cauza epuizării simţite după un an şi jumătate de pandemie, cadrele medicale sunt distribuite prin rotaţie la Terapie Intensivă, astfel încât îngrijirea bolnavilor în formă critică să fie asigurată. “Nu problema creşterii capacităţii paturilor COVID este problema, ci a personalului care este epuizat, revoltat pentru că populaţia nu respectă măsurile de protecţie a răspândirii bolii, în schimb ei sunt obligaţi să stea îmbrăcaţi în acele combinezoane ore în şir şi să lucreze în condiţii improprii practicării actului medical. Şi asta pentru că unii nu înţeleg să evite măcar aglomeraţia şi să poarte mască, dacă tot refuză să se vaccineze.

Cu alte cuvinte, paturi ATI COVID avem, personal medical nu”, a subliniat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. La Spitalul Clinic de Neurochirurgie Nicolae Oblu creşterea capacităţii secţiei ATI COVID de la două paturi, iniţial, la 16 paturi s-a făcut numai după ce majoritatea asistenţilor, infirmierilor şi brancardierilor au fost detaşaţi prin ordin de la alte spitale. Detaşarea înseamnă de fapt 30 de zile la secţia COVID, astfel încât, potrivit legii, să nu poată apărea refuzul angajaţilor de a se prezenta la lucru. “Din punct de vedere al lipsei de personal, mă refer la anestezişti şi asistenţi ATI. Este un personal supercalificat care este insuficient. Sigur, cei care sunt vor fi ajutaţi de asistenţi medicali generalişti, de medici rezidenţi, dar presiunea este foarte mare asupra lor. O parte dintre cei care au lucrat în valuriile anterioare nu mai pot. Unii dintre ei s-au îmbolnovit, unii nu mai au puterea psihică să intre la bolnavi. Problema este destul de complicată, pentru că nu putem obliga o persoană care consideră că nu este aptă să execute o sarcină să o execute”, a mai adăugat Vasile Cepoi.

Acesta a subliniat că nu este vorba despre un refuz al cadrelor medicale, ci doar de o stare obiectivă de a nu mai face faţă situaţiei care devine din ce în ce mai încordate. “Sigur, i-am detaşat. Conform legii, în 30 de zile ei nu pot refuza să se prezinte decât dacă au un argument medical care să-i oprească. Dar, repet, această forţare care să îi oprească nu este justificată de comportamentul popolaţiei. Populaţia nu răspunde acestor eforturi corespunzător. Vom face o rotaţie a personalului din 30 în 30 de zile, să nu îi epuizăm. Dar acest lucru trebuie să atragă atenţia agitatorilor naţionali că gestul lor este criminal”, a mai spus Vasile Cepoi. La ATI COVID, pe reţeaua judeţului Iaşi erau ieri doar trei paturi libere.

ziaruldeiasi.ro

  

Related posts

Sfinţii Trei Ierarhi, numai buni de mâncat. Cea mai mare sculptură în colivă, adusă în Tătăraşi (FOTO)

Redacția

Un preot din județul Iași, prins de soție cu amanta în Postul Mare, a demisionat. A refuzat să meargă la mănăstire, ca pedeapsă

Redacția

Arma furată din Constanța ar fi ajuns în Ciric, Iași! Scafandrii caută armamentul

Redacția
Încarcă...