RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

O nouă tendință în județ: Școlile de la țară dispar, iar cele de la oraș sunt pline ochi

Sate întregi rămân fără şcoli şi grădiniţe din cauza lispei de copii. Motivul este scăderea populaţiei şcolare în mediul rural, unde s-au închis nu mai puţin de 13 şcoli şi grădiniţe în acest an şcolar.  

Numărul prea mic nu permite formarea claselor şi a normelor didactice, aşa că Inspectoratul Şcolar Judeţean a comasat mai multe şcoli din judeţ sau le-a suspendat activitatea. De regulă, elevii merg la şcoala din comună ori la şcolile arondate, cu microbuzele şcolare.

Un alt motiv al şcolilor în conservare este sărăcia, abandonul şcolar şi tendinţa din ultimii ani a părinţilor care locuiesc în apropierea Iaşului de a-şi duce copiii zilnic, cu maşina, la şcoli în oraş. Populaţia şcolară de anul acesta este în jur de 135.000 de elevi preşcolari, şcolari şi liceeni, cuprinşi în învăţământul de masă la zi, învăţământul special şi Programul „A doua şansă“. Anul trecut, numărul acestora era de 131.400 de elevi. Deşi populaţia şcolară a crescut anul acesta faţă de anul trecut, şcolile de la ţară se confruntă cu o scădere, iar şcolile de la oraş cu o creştere; prin urmare, în unităţile de la oraş nu mai încap elevii, iar la ţară bate vântul. 

  

Au program şi după-amiaza

Creşterea se simte mai ales la cla­sele pregătitoare, unde sunt foarte mulţi copii înscrişi, drept dovadă că multe şcoli din municipiu nu mai au spaţiu şi au program şi după-amiaza. În mediul rural, în acest an  şcolar au fost comasate opt unităţi şcolare (Şcoa­la Gimnazială Frăsuleni, Grădiniţa Frăsuleni, Şcoala Profesională Coar­nele Caprei, Grădiniţa Coarnele Ca­prei, Şcoala Primară De­leni, Gră­diniţa Deleni, Şcoala Şerbeşti şi Grădiniţa Şerbeşti). Toţi elevii din aceste instituţii merg la Liceul Tehnologic „Ionel Teo­doreanu“ Victoria, la Şcoala Profesională Coarnele Caprei şi la Şcoala Ciorteşti. Tot din toamna aceasta, s-a suspendat activitatea la grădi­niţele din Chili­şoaia şi Fântânele, dar şi la şcolile din Obrijeni, Iacobeni şi Sticlăria.

Un alt exemplu este şcoala din Rusenii Noi, comuna Holboca, unde nu mai învaţă niciun elev, cei puţini fiind nevoiţi să facă naveta la şcoala din Rusenii Vechi sau Holboca, în funcţie de pre­ferinţele părinţilor. „Şcoala din Rusenii Vechi era şcoală cu perso­nalitate juridică, acum este arondată la cea din comună. Cea din Rusenii Noi este în conservare, din lipsă de elevi, nu au fost suficienţi pentru a se forma clase şi norme didactice, în momentul de faţă există doar o grupă de grădiniţă. Conform legii, trebuiau să fie 300 de copii, dar nu sunt atâţia nici măcar în toate cele trei sate, Rusenii Vechi, Rusenii Noi şi Orzeni. La Rusenii Vechi avem 15 elevi. A fost şcoală gimnazială cu patru clase primare, patru de gimnaziu şi o grupă de grădiniţă. Acum sunt două clase primare combinate şi două clase de gimnaziu, o clasă de-a VII-a şi o clasă de-a VIII-a. Abia peste doi ani vom avea destui copii să face o clasă de-a V-a. Sunt părinţi, dintre cei întorşi din străinătate, care şi-au ridicat vile prin zonă, care îşi duc copiii la şcoală în oraş” a declarat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca şi al Şcolii Profesionale din comună. 

Situaţia e problematică în viitor

Acesta mai spune că la şcoala din Orzeni sunt doar două clase primare, care învaţă simultan, clasele fiind combinate, clase în care învaţă 34 de elevi, dar şi o grupă de grădiniţă, unde merg 17 copilaşi. Pentru părinţii copiilor din Holboca, conducerea şcolii a venit în ajutor cu o grădiniţă cu program prelungit, iar pentru cei din Rusenii Vechi cu o grădiniţă nouă, la standarde europene. „Grădiniţa veche este fosta casă a învăţătorului din sat, este veche, în stilul Spiru Haret. Grădiniţa cea nouă va intra în folosinţă de anul acesta, lucrările sunt finalizate, şi sperăm că atragem mai mulţi părinţi, deoarece acum sunt condiţii“, mărturiseşte directorul. Noul corp de clădire are două băi şi două săli de grupă, centrală termică, tâmplărie din PVC, gresie, faianţă, parchet şi corpuri de iluminat moderne.

Directorul speră ca, în acest fel, părinţii care îşi ţin copiii acasă ori cei care îi duc la grădiniţe din oraş să opteze pentru grădiniţa de lângă casă. „Populaţia şcolară este în scădere, cei care doresc să facă ceva, părăsesc localitatea. Cei care rămân sunt cei cu capacităţi intelectuale mai reduse, situaţia pe ţară e cam problematică pe viitor. Deşi noi, fiind aproape de oraş, avem 81% dintre profesori titulari şi nu avem necalificaţi. Sunt 42 de cadre ddidactice în comună, inclusiv la Fostul Liceu Tehnologic Holboca, care acum e Şcoală Profesională şi unde avem 4 clase“, mai menţio­nează Adrian Brătoi. Amintim că, în anii trecuţi, populaţia şcolară era mai mare, în 2013-2014, aceasta fiind de 137.000 de elevi. În urmă cu un deceniu erau peste 150.700 de elevi.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Şcoala părinţilor de la CF Unirea: despre modele de comportament, absenteism şcolar şi nevoia de familie

Ema Roman

Veste bună pentru ELEVI! Când începe vacanța de iarnă

Redacția

Ediţia a doua a festivalului “Curcubeul Artelor”, secţiunea dans. Câștigătorii vor fi premiați în cadrul Zilelor Municipiului

Redacția
Încarcă...