NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

O nouă taxă pentru români. Plătești în funcție de cât gunoi produci

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetățeni să fie stabilită în funcție de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică, a anunțat, luni, ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer, la Palatul Parlamentului. 

 

“Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetățenii să colecteze selectiv acasă și să se depună mai puțin deșeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deșeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este și varianta în care sunt niște saci cu un anumit volum și atunci știm exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci”, a spus Palmer.

  

 

Ea a dat ca exemplu în acest sens sistemul belgian, relatează Agerpres.

 

“O țară în care eu am locuit destul de mult, Belgia, are varianta cu saci, saci de diferite culori. Pe galben se colectează hârtia, pe albastru — plasticul și de diferite volume. Atunci, știe și cetățeanul și salubristul ce a luat. Pentru această colectare se stabilește o zi anume a săptămânii. Dacă ai scos deșeul de hârtie în ziua în care trebuia să scoți deșeul menajer, nu numai că nu ți-l ia, dar plătești și o amendă”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Advertisements

 

Ea a precizat că, în acest moment, cetățenii aruncă amestecat gunoiul menajer.

Advertisements

 

“În clipa de față cetățenii aruncă amestecat. Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetățeni — prin aceste instrumente — să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autoritățile locale să constituie infrastructura și de salubriști, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte țări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze. (…) Pe cetățean îl va costa mai puțin să colecteze selectiv. Dacă le amesteci, te costă mai mult. Tu, în mod normal, ar trebui să nu mai plătești nimic pentru partea pe care ai colectat-o selectiv, partea reciclabilă. Atunci, tu, dacă nu mai plătești nimic pentru hârtie, plastic, toată cantitatea de deșeu menajer se reduce”, a mai arătat Palmer.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor. Boloș: „Un ministru din UE câștigă 15.000 de euro, în România 2.500”

Redacția

Transportatorii români pot primi rambursări de la Germania pentru taxele de drum plătite în perioada 2017-2020

Redacția

A opta extragere săptămânală la Loteria Vaccinării. A fost extras numărul care a caștigat 100.000 de lei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site