RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

O nouă lege în favoarea bugetarilor!

Dacă ziua de 27 martie va fi declarată sărbătoare naţională, salariaţii din sectorul public vor putea beneficia de o nouă zi liberă. Pentru aceasta, însă, este nevoie de promulgarea actului normativ şi de modificarea Codului Muncii.

 

Conform Codul Muncii, în România există 14 zile de sărbătoare legală. Altfel spus, timp de două săptămâni, bugetarii iau bani pentru a sta acasă, numărul zilelor libere putând creşte la 15, dacă proiectul de lege iniţiat de deputatul Eugen Tomac (PMP), referitor la 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, va fi promulgat de Preşedinţie. Evident, ar fi necesară şi o modificare a Codului Muncii, care să cuprindă data de 27 martie drept sărbătoare naţională, însă acest lucru nu pare a-i speria prea tare pe bugetarii ieşeni, bucuroşi de faptul că se vor mai odihni o zi. „Dacă asta a decis Parlamentul, ne vom conforma. Oricum, să ştiţi că după fiecare zi sau zile libere, volumul de muncă la revenirea din minivacanţă este dublu, trebuind cumva recuperată perioada de inactivitate”, spune un angajat al unei societăţi din subordinea Primăriei. Însă, pentru cei care activează în sectorul privat, noua prevedere este cât se poate de… neinteresantă. „Nu mă afectează în vreun fel, întrucât noi lucrăm la flux continuu. Pe 1 decembrie de exemplu, am venit la treabă. Din câte ştiu, patronii nu pot fi obligaţi să dea liber angajaţilor cu ocazia zilelor declarate nelucrătoare”, spune un salariat din zona IT.
Studenţii se bucură că vor avea o zi liberă în plus
Şi alţi cetăţenii au păreri diferite pe acest subiect. Studenţii par a fi informaţi cu privire la noua lege, considerând că aceasta se va aplica efectiv de anul viitor. „Cred că din 2018 o să se ia în calcul noua lege. E bună iniţiativa, atâta timp cât o să avem liber. Şi mi se pare un pas în faţă în ceea ce priveşte colaborarea dintre Moldova şi România”, a spus Monica Condrache, masterand. O opinie interesantă a formulat-o un cetăţean basarabean, angajat în mediul privat. „Sunt de acord cu legea, dar fără să stai acasă, că şi-aşa e plin de sărbători şi nimeni nu lucrează”, a spus Lilia Şpac, din Republica Moldova.

  

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Related posts

Grupul bancar care detine Banca Romaneasca se va retrage din Romania

Redacția

Probleme la carburanți și în alte țări din Europa. Mulți șoferi trec granița în alte state pentru a alimenta

Redacția

Metoda inedita de a stopa mersul cu “nasul”! Iata la ce s-au gandit reprezentantii CFR

Redacția
Încarcă...