RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

O femeie din județul Iași a rămas fără o sumă mare de bani, după ce a fost victima unei fraude comise prin intermediul internetului

politia-din-timisoara-a-deschis-o-ancheta-dupa-gasirea-unei-femei-de-88-de-ani-si-a-fiului-ei-morti-in-locuinta

Inspectoratul de Poliție Județean Iași aduce în atenție apariția unor modalități de comitere a fraudelor online, care implică asumarea identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Prin această metodă, bănuiții folosesc elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare. Totodată, sunt situații în care este folosită notorietatea unor persoane (în special oameni de afaceri cunoscuți) pentru a face mai credibilă falsa ofertă.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Un caz concret cu privire la o astfel de înșelăciune, a fost reclamat de o femeie în vârstă de 62 de ani, din județul Iași care a sesizat poliția cu privire că la data de 31 octombrie 2023 a fost victima unei înșelăciuni, comisă prin intermediul unui site, de către persoane necunoscute.
Partea vătămată a declarat polițiștilor că în cursul zilei respective a accesat un site care promitea câștiguri rapide și consistente prin investirea unor bani (cumpărare de acțiuni la o societate comercială listată pe bursa de valori), comunicându-și datele personale și numărul de telefon.
La scurt timp a fost contactată pe o rețea de socializare de o persoană necunoscută care i-a transmis două link-uri în vederea instalării unor aplicații, victima dând curs acestei solicitări. Ulterior, a pierdut controlul telefonului, persoane necunoscute accesându-i aplicația bancară pe care o folosea și efectuând un transfer în valoare de 18.000 de lei, accesând și un card bancar și transferând suma de 1.245 de lei.
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,înșelăciune”, ,,efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos” și ,,accesul ilegal la un sistem informatic”.

  

*

Inspectoratul de Poliție Județean Iași recomandă tuturor cetățenilor:

– să NU comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
– să NU transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail sau prin aplicații de mesagerie;
– să NU instaleze aplicații și să NU acceseze site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care le contactează telefonic sau le transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;
– să NU răspundă la mesaje nesolicitate sau neașteptate care propun câștiguri nemaivăzute;
– să NU acceseze pagini web în care să introducă datele personale și să NU ofere informații personale sau date financiare;
– să NU se logheze în aplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit pe SMS sau mail;
– să NU răspundă la apelurile din afara țării, mai ales dacă nu cunosc persoane din țările respective.

Inspectoratul de Poliție Județean Iași îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți și să investigheze cu atenție orice oportunitate de a investi sume semnificative de bani.

Totodată, se recomandă prudență maximă atunci când sunt contactați de către persoane necunoscute și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă.

De asemenea, cetățenilor li se sugerează să acorde o atenție deosebită platformelor de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt, deoarece aceasta reprezintă o metodă comună de a atrage potențiale victime.

Pentru a preveni victimele acestor tipuri de fraude online, polițiștii ieșeni le recomandă cetățenilor să nu furnizeze datele de pe carduri, deoarece acestea sunt confidențiale. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție toate detaliile înainte de a efectua orice tranzacție financiară.

Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă!

Related posts

Un pășcănean s-a ales cu dosar penal pentru că a refuzat să-i fie stabilită alcoolemia

Răzvan Grecu

Polițiștii de la Transporturi la datorie de sărbători

Redacția

Accident rutier la Gâștești! Patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale (Video)

Redacția
Încarcă...