NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

O doctoriță din Iași salvează vieți chiar şi după moarte

Un medic pediatru ieşean care a suferit duminică un anevrism cerebral şi s-a stins din viaţă salvează vieţi chiar şi după moarte.

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a avut loc zilele trecute a cincea intervenţie de prelevare de organe din acest an, familia pacientei de 50 de ani făcând un gest admirabil într-un moment extrem de dificil. „Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-un astfel de moment, este una foarte grea şi încărcată de emoţii puternice. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu recunoştinţă pentru decizia grea pe care au avut puterea să o ia, ca din suferinţa lor să dăruiască speranţă pentru alţi semeni necunoscuţi”, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).

Astfel, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, doi pacienţi, o femeie de 52 de ani şi un bărbat de 54 de ani, aflaţi de mai mulţi ani în programul de dializă, au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal. „Ambii pacienţi suferă de boli cronice de rinichi şi au mai fost chemaţi pentru transplant în trecut, însă nu au fost compatibili la acel moment. Femeia este din Iaşi şi făcea dializă din 2016, iar bărbatul, care este din Botoşani, făcea dializă din 2014. Cei doi pacienţi se recuperează după intervenţie”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

“A fost o prelevare de organe de la o donatoare în vârstă de 50 de ani de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii. Transplantul hepatic s-a realizat în urmă cu două zile la Spitalul Sfântul Spiridon, iar cele renale au fost făcute la Spitalul C.I. Parhon. În cazul transplantului de ficat, primitorul este o persoană de vârstă apropiată donatorului şi care suferea de ciroză hepatică. Operaţia a decurs bine, iar momentan evoluţia pacientului este una favorabilă”, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul centrului Regional de Transplant Iaşi.

  

Pe lângă aceste două transplanturi, a mai fost realizată ieri o intervenţie de la donator viu, un bărbat de 34 de ani primind un rinichi de la mama sa, în vârstă de 53 de ani. Bărbatul a fost depistat cu o boală imunologică în anul 2012, care a avansat necesitând începerea şedinţelor de dializă. Norocul acestuia a fost că mama sa a fost compatibilă, şi a putut să îi doneze un rinichi. Astfel, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon”, numărul intervenţiilor de transplant din acest an au ajuns la 31, în anul 2019 fiind realizate în total 32 de operaţii de acest gen. „Activitatea s-a menţinut destul de intensă, chiar în condiţii de epidemie. În primul rând, asta arată continuitate, curaj şi siguranţă în condiţiile în care celelalte centre au oprit activitatea în starea de urgenţă, în spitalul nostru au continuat. Ţintim să ajungem până la finalul anului la 40 de intervenţii”, a mai completat medicul ieşean. Conform datelor oferite de ANT, anul acesta, în România au fost realizate 194 de intervenţii de transplant de organe, dintre care 139 de transplant de rinichi, 50 de transplanturi de ficat, patru transplanturi de cord, şi doar unul de plămâni.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Drama preotului care şi-a luat zilele: detalii uluitoare. A vorbit cu mitropolitul în ziua fatală?

Redacția

Povestea unui tânăr motociclist care a fost lovit de o maşină şi s-a ales cu o fractură deschisă

Redacția

Florin Salam, fitilul care a aprins BOMBA intre cele mai periculoase clanuri mafiote din Iasi! Politistii nu mai inchid ochii noaptea! Ar putea incepe un razboi de strada mai ceva ca in Craiova! VIDEO

Redacția
Încarcă...