NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

O carte de rugăciuni pentru femeia care voia să renunțe la viață

Ecaterina, enoriaşă a bisericii noastre, ne-a povestit o întâmplare din 1991. De origine este din Solnecinogorsk. Într-o zi de iarnă se plimba pe malul lacului Senej şi a dorit să se odihnească. S-a aşezat pe o bancă, pentru a admira lacul. Mai era o femeie în vârstă acolo, aşa că au început să vorbească. Au vorbit despre viaţă. Femeia a zis că fiul nu o iubea, iar nora o jignea mult şi nu o lăsa în pace.

Ecaterina era o ortodoxă evlavioasă şi, în chip firesc, conversaţia a ajuns la dumnezeiescul ajutor, la credinţă, Ortodoxie şi la viaţa după dumnezeiasca Lege. Ecaterina i-a spus că ar trebui să-L caute pe Dumnezeu pentru ajutor şi sprijin. Femeia a răspuns că nu a mers niciodată la biserică şi că nu ştie nicio rugăciune. Atunci Ecaterina a realizat că, fără ca măcar să ştie de ce, şi-a pus în acea dimineaţă cartea de rugăciuni în geantă. A scos cartea de rugăciuni şi i-a dat-o în dar femeii. Bătrâna a examinat-o surprinsă: „O, însă tu, draga mea, nu vei dispărea acum?”„De ce?”, a întrebat Ecaterina. „Nu eşti un înger de-al lui Dumnezeu?”

Bătrâna era temătoare şi i-a povestit ce i s-a întâmplat cu o săptămână înainte. Condiţiile de acasă erau de aşa natură, încât se simţea cu totul inutilă. A hotărât să se sinucidă. A venit spre lac şi s-a aşezat pe o bancă, înainte de a se arunca într-o gaură din gheaţă. Un bătrân cu înfăţişare evlavioasă, cu părul grizonat tuns şi cu un chip foarte plăcut s-a aşezat lângă ea şi a întrebat-o: „Şi, ce ai de gând să faci? Să te îneci? Tu nu ştii cât e de înfricoşat acolo, jos, unde ai de gând să te duci!? E de o mie de ori mai înfricoşător decât viaţa ta de acum”. Pentru un moment a tăcut, după care a întrebat iarăşi: „Ai păcate?”. Ea a răspuns: „Ce păcate? Eu nu am păcate!”.

Atunci bătrânul a început să-i aducă aminte păcatele, fapte crude comise de către ea. Chiar le-a numit pe cele pe care ea le-a uitat, pe care nimeni nu le putea şti, afară de ea. Era surprinsă şi îngrozită. În cele din urmă, a întrebat: „Cum o să mă rog, dacă nu cunosc nicio rugăciune?”. Bătrânul a răspuns: „Vino aici peste o săptămână şi vei primi rugăciunile. Mergi la biserică şi te roagă!”. Bătrâna l-a întrebat: „Şi care este numele tău?”. El a răspuns: „Printre voi mi se spune Nicolae”. În acel moment, dintr-un motiv oarecare, s-a întors cu spatele şi când a revenit nu mai era nimeni alături.

  

Doxologia

Advertisements

Related posts

Secții noi la Muzeul Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu

Expoziție aniversară ,,150 de ani de drum de fier prin Gara Pașcani”

Redacția

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – TRADIȚII și OBICEIURI

Redacția
Încarcă...