„Ziarul de Iași” a vorbit cu Adina Rusu, nutriționist dietetician, președinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, despre obiceiul general al românilor de a mânca prea mult, de a cumpărat alimente de care nu ar avea nevoie, până se ajunge la situația de a arunca o parte semnificativă din mâncarea achiziționată.
De ce facem aceste acest lucru mereu în perioada sărbătorilor, deși știm că mâncatul în exces ne face rău și că, mai mult, toată această risipă alimentară înseamnă și bani pierduți din buzunarul propriu? Există teorii conform cărora excesul și supraalimentația sunt adânc înrădăcinate, prin evoluție, în comportamentul uman.
Adina Rusu a amintit că în anumite perioade din istorie, oamenii nu știau când sau dacă vor avea următoarea masă, așa că obișnuiau să mănânce cât mai mult posibil atunci când aveau mâncare la dispoziție. Instinctul de a consuma în exces, ca mecanism de supraviețuire, este încă prezent în societatea modernă, deși pentru cei mai mulți oameni acest lucru nu mai este necesar.
„Deși asocierea dintre supraalimentație și sărbători poate să nu fie așa de profund bazată pe evoluție, există o legătură puternică între excese și mesele festive. Astfel, studiile arată că există o relație importantă între excesele alimentare și costul mâncărurilor preparate pentru sărbători. Cu cât costul este mai mare, fie el în bani sau în timp, cu atât excesele vor fi mai consistente. Sărbătorile implică întotdeauna costuri ridicate, ceea ce duce, în mod natural, la excese pe măsură. Astfel, ajungem să mâncăm din respect și din recunoștință pentru gospodina care a muncit să gătească preparatele oferite, dar și pentru investiția financiară considerabilă făcută în meniul de sărbători”, a explicat Adina Rusu.
continuare pe ziaruldeiasi.ro