RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Numărul repetenţilor creşte an de an la gimnaziu şi scade la liceu

După statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), tot mai mulţi elevi din clasele V-VIII se lasă pe tânjală la capitolul învăţat, în timp ce tot mai mulţi liceeni devin mai silitori.

La numărul de elevi repetenţi, ciclul de gimnaziu se află în fruntea clasamentului în ultimii trei ani, pe anul 2013-2014 înregistrându-se un număr de 2.427 de repetenţi. Cu peste 300 mai mulţi ca acum trei ani, şi cu 250 mai mulţi ca acum doi ani. Vestea bună vine însă din partea liceenilor, care, se pare, iau şcoala mai în serios şi nu mai rămân repetenţi într-un număr atât de mare. Pe anul trecut s-au înregistrat 1.184 de repetenţi, în comparaţie cu 1.480 câţi au fost acum trei ani, şi cu 1.382, câţi au fost acum doi ani.

„Vorbim de un număr de 4.779 de elevi rămaşi repetenţi, adică un procent de 4,52%. Un număr mai mic s-a înregistrat în învăţământul primar, anul trecut fiind 1.027 de cazuri, şi în învăţământul profesional, unde au fost doar 141 de elevi care anul acesta repetă clasa“, au menţionat reprezentanţii ISJ.

  

Deşi aici sunt cei mai puţini repetenţi, în învăţământul profesional s-a simţit cea mai mare creştere, de 8,67% faţă de acum doi ani. Numărul a crescut de la 74 de elevi repetenţi la 141. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la şcolile din mediul rural, acolo unde există elevi care nu prea frecventează şcoala ori nu pot ţine ritmul de la şcoală din cauza problemelor din familie.

Oficialii ISJ cunosc destule cazuri cu elevi care acasă sunt puşi la treburi gospodăreşti de adult şi care nu mai au timp să înveţe sau să facă teme. Tot în acest mediu, şi rata de abandon şcolar este mult mai mare, iar conducerea inspectoratului doreşte să organizeze cursuri de consiliere parentală pentru a mai diminua din acest fenomen.

sursa ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Curs festiv pentru liceenii de la Colegiul “Sadoveanu”! Şefa de promoţie – absolventă de Mate-Info cu media 9.98!

Ema Roman

După 6 săptămâni de așteptare, elevii din județ vor primi lapte la școală

Redacția

Premii de Excelenţă la Concusul de programare în LOGO la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani

Redacția
Încarcă...