NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Numărul copiilor care beau alcool e în creştere. Anul trecut au ajuns 126 la spital!

În anul care tocmai s-a încheiat, aproximativ 130 de copii cu vârste de până la 18 ani au ajuns la spital după ce au consumat în mod excesiv băuturi alcoolice, prezentând simptomele unei intoxicaţii.

Mai exact, conform datelor oferite de reprezentanţii Spitalului de Copii „Sf. Maria“, până în luna noiembrie a anului 2017, 126 de copii au primit diagnosticul de intoxicaţie cu alcool etilic, fiind vorba atât despre acte conştiente, cât şi despre accidente înregistrate în rândul copiilor cu vârste mici. 

Mai mult, o statistică oferită de unitatea medicală arată că în ultimii cinci ani 488 de copii au avut nevoie de spitalizare din această cauză, dintre care 314 au fost băieţi şi 174 fete. Deşi majoritatea acestora, mai exact 355 de copii, au reprezentat cazuri în care au fost implicaţi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, îngrijorător este faptul că există şi câteva cazuri de into­xicaţie cu alcool etilic la copii care nici nu au împlinit vârsta de un an. Alţi 12 pacienţi au fost copii de până la 4 ani, medicii pediatri susţinând că aceste cazuri sunt atipice, fiind produse pe fondul neatenţiei părinţilor. Un astfel de caz a avut loc în luna mai a anului trecut, când trei copii cu vârste cuprinse între un an şi trei ani au ajuns cu simptome specifice consumului exagerat de alcool. În urma analizelor efectuate de medicii pediatri urgentişti s-a confirmat intoxicaţia cu alcool etilic, fiind vorba despre valori cuprinse între 0,33 şi 0,35 la mie. Cei trei copii au fost aduşi la spital cu o stare exagerată de somnolenţă, însă mamele lor nu le-au putut explica medicilor cum s-a ajuns în această situaţie. În acest sens, medicii pediatri recomandă părin­ţilor să nu lase băuturi alcoolice în preajma celor mici, pentru a evita situaţiile nefericite.

  

A mâncat fructele din vişinată – alcoolemie de 1 la mie

Advertisements

Conform aceleiaşi statistici, în ultimii cinci ani, 117 copii cu vârsta între 5 şi 14 ani au ajuns la unitatea medicală cu simptomele unei intoxicaţii cu alcool etilic. Un astfel de caz înregistrat în anul 2017 a fost cel al unui copil de doar cinci ani care a ajuns în UPU în stare de ebrietate, având o alcoolemie de peste 1 la mie, după ce a mâncat vişine îmbibate în alcool. Medicii precizau la acel moment că părinţii l-au adus pe copil la spital după ce au observat că are o stare constantă de somnolenţă şi că nu se simte bine, iar ulterior au spus că a mâncat fructele din vişinata dintr-un pahar. În urma analizelor de laborator s-a confirmat că a fost vorba despre o intoxicaţie cu alcool etilic. Reprezentanţii spitalului susţin că în astfel de cazuri toţi pacienţii de peste trei ani sunt examinaţi psihologic şi psihiatric, iar cei care au recomandare de consiliere, beneficiază ulterior şi de consiliere psihologică. „Toţi pacienţii au fost în atenţia asistentului social al Spitalului de Copii, dar niciunul nu a avut nevoia de intervenţia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale. Tot în acest an, doi adolescenţi cu vârste de 14 şi 15 ani au ajuns la spital cu alcoolemii de aproape 2 la mie.

Advertisements

Un băiat de 15 ani, originar din alt judeţ şi care se afla în Iaşi la vizită la nişte prieteni, a consumat mai multe băuturi alcoolice, ajungând conştient la UPU deşi avea o alcoolemie de 2 la mie. Celălalt caz, care este şi cel mai recent, a fost al unui băiat de 14 ani, elev al unei şcoli din Tătăraşi, căruia i s-a făcut rău într-o dimineaţă, în timp ce se afla la şcoală, leşinând pe hol. Ajuns la spital s-a constatat că avea o alcoolemie de 1,68 la mie, prezentând totodată şi hipotermie. Alcoolul consumat de copii este extrem de periculos deoarece poate da convulsii, mişcări necontrolate al corpului şi alte simptome care pot duce la stop cardiac. 

 Sursa www.ziaruldeiasi.ro 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Un polițist din Mureș le cumpără pâine bătrânilor din banii săi și le face poezii pe timp de pandemie

Redacția

Dezamăgire pentru turiști. Zăpada s-a topit pe pârtii în cea mai scumpă stațiune din România

Redacția

Site-urile publicațiilor rusești, atacate de hackeri. Mesaj pentru ruși: „Acesta nu este războiul nostru, să-l oprim!”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site