NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Marius ParteniOpiniiSport

Nu ucideți acest început!

Echipa de fotbal CSM Pașcani înregistrează un nou eșec, la finalul acestui sezon competițional! Încă o retrogradare, cea cu numărul șase, dacă nu greșesc. Doar că aceasta este una mincinoasă, ce nu reflectă realitatea din evoluțiile echipei.

Ediția de campionat a găsit echipa într-o altă organizare. Antrenor nou, stagii de pregătire, un întreprinzător privat care a investit peste 15.000 de euro, semne ale unei normalități ce ar fi trebuit să fie constructivă. Au lipsit ce era cel mai important: victoriile!

Asta nu înseamnă că echipa nu a jucat! Sportivii CSM au jucat fotbal, au arătat dorință, și nu greșesc când spun, în termeni de comentator tv, că deseori ”și-au dat viața pe teren„. Am fost la multe meciuri, acasă și în deplasare, și am văzut evoluțiile. Exemplul cel mai elocvent este acela că în campionat, în tur, dar și în retur, au terminat la egalitate, scor 1-1, meciurile contra celor de la Dante Botoșani. Mai exact, liderul serie I, din Liga 3. Și nu doar aceste două rezultate vin să întărească afirmația că retrogradarea este una mincinoasă!

E drept, prima victorie a venit târziu, în play-out, pe terenul celor de la Știința Miroslava. Bucuria a fost mare, chiar dacă mulți nostalgici au susținut că jucătorii ar fi trebuit să se dea deoparte, că Știința, “vecinii” noștri, să fie siguri că rămân în această serie. E un subiect și acesta cu prieteniile, îl lăsăm pe altă dată.

Advertisements
  

Se vor disputa și celelalte meciuri din play-out, în deplasare cu CSM Bacău și acasă cu Șomuz Fălticeni, după care se va trage linia.

Ce vom face? Este întrebarea ce se naște! Deja sunt mulți care susțin că echipa va evolua în Liga a IV-a și că va fi susținută mai puțin financiar. Sunt convins că există și în acest an posibilitatea ca Federația Română de Fotbal să ofere un loc Pașcaniului, în aceeași serie I. A mai făcut-o, în lipsă de cluburi.

Pornind de la această probabilitate, trebuie analizate lucrurile. E drept, fotbalul se joacă pe teren, pierzătorii suferă, câștigătorii se bucură, însă avem un motiv să ne dorim să rămânem în Liga 3.

Structura actuală, proiectul început, oferă certitudinea unor evoluții mult mai bune. Echipele de copii și juniori, U17 și U19, înscrise în campionat după ani de pauză, sunt astăzi grupele ce pregătesc viitorul. Cei de la U19 s-au calificat în play-off-ul național, repet, în primul an de prezență, după ani de pauză. Mulți dintre ei au fost promovați la echipa mare, adică echipa ce joacă în Liga 3. Aici îi putem felicita fără menajamente pe Cătălin Damian, Florin Boboc și Răzvan Boroeanu, ce au promovat acești tineri și i-au motivat. Un altul, Dan Condurachi, joacă și el un rol important. Și ceilalți care au pus umărul.

Avem motive să sperăm și să credem că în viitor va fi mult mai bine. Și asta trebuie să înțeleagă toți cei care pot decide asupra viitorului echipei. Chiar merită o șansă acest proiect. Cosmin Popescu antrenorul cu care echipa a început campionatul, Cătălin Damian, cel care a preluat echipa, și tot stafful tehnic, au contribuit la ceea ce este astăzi echipa. Meritul băncii tehnice cu care echipa încheie ediția este acela că a promovat mulți tineri, crescuți la Pașcani. Străinii din lot sunt extrem de bine pregătiți, întregesc acest grup de astăzi. Nu am mai avut parte de mercenari, de antrenori făcuți pe hârtie.

Sunt motive să continuăm, iar cine se gândește să distrugă visul de a continua, chiar va face o greșeală.

Da, mulți vor spune că se cheltuie sume mari de bani, fără rezultate. Alții că fondurile sunt insuficiente, și atât se poate. Teorii drepte, ce pot fi schimbate.

În primul rând, cei mai mulți bani se cheltuie pe salariile angajaților de la club și plata cheltuielilor de întreținere și funcționare. Salariile jucătorilor, masa, cheltuielile cu meciurile, cele materiale, le voi prezenta într-o analiză săptămâna viitoare.

Problema cea mai mare a clubului, la nivelul tuturor secțiilor, este aceea că lipsește o conducere. Știm cu toții că acum avem un Consiliu de Administrație care a pus stop unor lucruri și a organizat treaba. În cantonamentul echipei nu se putea sta, nimeni nu găsea o găleată cu var să împrospăteze puțin atmosfera.

Clubul nu poate sta doar în banii publici. Să nu ai tu contacte cu oamenii de afaceri, să nu aplici pentru anumite finanțări, mi se pare absurd. E clar că cine conduce astăzi nu are nici o motivație. De aceea este nevoie de o altă viziune.

E nevoie de o conducerea care să aibă un mandat. Antrenorul unei echipe este schimbat dacă nu are rezultate, de ce am ține în funcție un director care nu are obiective, un contract de mandat? În condițiile de astăzi oricine poate fi la conducere.

Nu am nimic personal cu Bogdan Mandric, scriu despre el ca jurnalist, dar el trebuie sa își asume situația. Se impune organizarea clubului de urgență. Un director cu obiective asumate va fi mai motivat, pentru că trebuie să se țină de îndeplinirea lor. Proiectul poate fi sănătos, abordând strategii noi. La echipa de Liga 3 Ceahlăul Piatra Neamț este antrenor un fost mare jucător, Florentin Petre! Credeți că s-a dus acolo că nu are ce face acasă, iar ăia de la echipă nu au pe cine trece pe statul de plată ca antrenor? Nu! Acolo se pun bazele unui proiect pe termen lung.

De la această premiză trebuie plecat și la Pașcani. Planul înainte de toate. Nu vreau să aud comparații de genul “ne punem noi cu Piatra Neamț, Roman sau Iași”! Trebuie să facă, mai mult! E valabil pentru toate secțiile și disciplinele sportive.

Eu nu cred că oamenii de afaceri locali, societățile din municipiu, nu vor da câte puțin pentru un proiect sănătos.

Advertisements

Apoi mai intervine și partea de dezvoltare, în care un rol important îl are autoritatea locală. Complexul Sportiv are nevoie de o schimbare. Să sperăm că anul viitor va fi gata bazinul de înot, iar Guvernul va finanța refacerea bazei sportive de pe Siret.

Închei acest material cu un mesaj pentru cei care ne citesc: primar, consilierieri locali și toti ceilalți factori decizional: “Nu ucideți acest început”!

Advertisements
Advertisements

Related posts

7 șahiști ai CSM Pașcani participă la Grand Prix Iași – Cupa Moldovei

Răzvan Grecu

Ministrul Sportului, impresionat de performanţa lui David Popovici: „Toate inimile României au bătut azi în pieptul lui”

Redacția

Fostul campion de tenis Boris Becker, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare

Redacția
Încarcă...