Un grup de 156 parlamentari au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, a anunţat, ieri, deputatul PNL Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatori, a prezentat, la o conferinţă de presă, alături de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, arătând că acest proiect introduce “principiul echităţii”, din acesta având câştig şi banca şi clienţii. “Proiectul de lege prevede că atunci când o personaă fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cât timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul”, a explicat Zamfir.
El a mai spus că şi banca are de câştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat şi există posibilitatea rapidă ca banca să-şi recupereze banii. “Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit”, a mai spus Zamfir, explicând prevederile proiectului. El a adăugat că “toată lumea este câştigată”. Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ţinut cont de directivele europene în domeniu. “Este o lege din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE”, a spus Piperea.
El a arătat că băncile ar beneficia în urma acestui proiect, adăugând că problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%. Piperea a mai spus că diferenţa între acest proiect de lege şi legea insolvenţei persoanei fizice este că prin acest proiect debitorul nu poartă “stigmatul de insolvent” şi, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-şi stinge creditul, poate să-şi cumpere o altă casă, împrumutându-se în condiţiile din prezent sau să stea cu chirie. Piperea a estimate că de acest prevederi ar beneficia cei 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă. “Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piaţa imobiliară, o să înceapă să funcţioneze şi piaţa construcţiilor”, a mai spus Piperea.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}