RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Noul parlament al Poloniei și-a început prima sesiune într-o situație „fără precedent”

Parlamentul polonez şi-a început luni prima sesiune de la alegerile parlamentare din octombrie în situația în care atât naționaliștii de la Partidul Lege și Justiție (PiS), cât și opoziția, revendică victoria şi vor să formeze un guvern, relatează AFP și Agerpres.

Prima zi de activitate a noului parlament polonezFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

Partidul de guvernământ PiS a câştigat cel mai mare număr de mandate în legislativ, dar fără suficienți aliați care să îi ofere posibilitatea de a forma o majoritate, lucru pe care a reuşit să-l facă, în schimb, opoziţia pro-europeană.

  

„Aceasta este o situaţie fără precedent în peste 30 de ani de istorie democratică a Poloniei”, a declarat pentru AFP Stanislaw Mocek, sociolog şi preşedinte al Universităţii Collegium Civitas din Varşovia, adăugând că „primele voturi programate pentru luni vor arăta echilibrul real al puterii în noul legislativ”.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) are 194 de locuri din 460, faţă de o majoritate declarată de 248 de parlamentari, membri din trei grupări pro-europene aliate: Coaliţia electorală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk (centristă), A Treia Cale (creştin-democrată) şi Stânga.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Forţele Rusiei de la graniţa cu Ucraina sunt dotate şi cu rezerve de sânge pentru răniţi, potrivit unor oficiali americani

Redacția

CSKA Moscova nu s-a putut prezenta la meciul cu Metz din cauza restricțiilor sanitare din Franța

Redacția

Disney+ vine cu o ofertă specială, valabilă până pe 20 septembrie: 6,99 lei pe lună în primele 3 luni de abonament. Vizionează producții originale, filme celebre, seriale pentru toate gusturile. Abonează-te! (P)

Redacția
Încarcă...