NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Nivelul de sărăcie din România va atinge valori foarte mari în 2023, susțin statisticienii

Suntem tot mai saraci iar statisticile confirma acest lucru. S-au scumpit carburantii, alimentele, serviciile, gazul, electricitatea iar ratele la banci au crescut considerabil. Oamenii resimt cresterea preturilor, mai ales cei cu venituri mici si medii.

Într-un singur an, România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri pe mai multe segmente: alimentatie, energie, servicii. Cele mai mari cresteri sunt înregistrate la produsele alimentare, unde prețurile au crescut și cu 40  procente. Pe de altă parte, statisticile arată că si veniturile au crescut. În iunie 2022, salariul mediu în România era de aproape 4.000 de lei, în creştere cu 12% faţă de iunie 2021. Însă tot mai multe persoane spun că veniturile sunt prea mici dupa explozia preturilor.

Ciprian Iftimoaie, director adjunct Dir. Statistica Iași: „Preturile au cresut usor si in luna august a anului curent, inflatia a ajuns la 13,3% in luna august 2022 fata de luna similara a anului trecut. Cresteri substantiale se regasesc la marfuri alimentare, la alimentele de bază. Aici, au crescut preturile cu 24% dar sunt produse precum uleiul comestibil unde preturile au crescut cu 40%, cartofii 50% fata de anul trecut, produsele de lapte 20%, la carne, cu 14%”.

Creșterile prețurilor sunt influențate de contextul internațional, de lanțurile de aprovizionare si problemele legate de aprovizionarea cu energia electrică și gaze naturale.

Advertisements
  

Constatăm creșteri semnificative si la marfurile nealimentare. La gaze prețul a crescut cu 70% față de anul, la fel și la carburant, iar din categoria servicii as remarca la utilitati, apa si canalizare, unde si aici avem majorari de circa 20% fata de anul trecutRomânia se plasează pe locul I în ceea ce înseamnă riscul de sărăcie și excluziune socială, 33,4% din populație aflându-se în această situație dificilă. Studiile sunt facute pe baza sondajelor prinvind calitatea vietii si au fost inregistrate anul trecut. Avand in vedere aceste cresteri semnificative, nivelul de trai s-a mai deteriorat”, a completat Ciprian Iftimoaiei.

Advertisements

Ținând cont de aceste statistici sumbre, autoritățile spun că nivelul de sărăcie din România va atinge valori foarte mari anul viitor.

tele m

Advertisements
Advertisements

Related posts

Un tânăr în sevraj etanolic a fost dus cu poliția la Socola

Oana Cordoneanu

Ce locuri de muncă mai sunt scoase la concurs la instituţiile bugetare din Iași

Redacția

Guvernul va majora alocațiile pentru copii săptămâna aceasta. Surse: Creșterea va fi de 10-20%

Redacția
Încarcă...