RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Niciun bolnav din regiunea Nord-Est infectat cu HIV nu a făcut o formă gravă de Covid

Medicii cred că tratamentul cu retrovirale pe care îl fac aceşti bolnavi ar putea fi cauza acestui fenomen.

În doi ani de pandemie, la nivelul Regiunii de Nord-Est a ţării, numărul de noi pacienţi depistaţi cu HIV a scăzut cu 75%. Medicii infecţionişti atrag atenţia că această cifră nu este una reală şi că scăderea este cauzată de numărul mic de testări. În acelaşi timp, s-a constatat că toţi pacienţii cu HIV care s-au infectat cu SARS CoV 2 au trecut destul de uşor peste Covid.

Pacienţii cu HIV, monitorizaţi telefonic sau online

La nivelul Centrului Regional HIV/SIDA Iaşi din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, în acest moment, se află în monitorizare şi tratament 1647 de pacienţi. Pe parcursul pandemiei până acum, toate spitalele de boli infecţioase din ţară au fost practic închise pentru pacienţii de alte patologii, acestea tratând exlusiv COVID 19. Uniunea naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate cu HIV/SIDA (UNOPA) a atrans atenţia, de nenumărate ori, că pandemia a amplificat şi agravat barierele pacienţilor privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate.

“Pacienţii care se prezintă pentru prima dată au nevoie de controale mai dese mai ales în prima jumătate de an. Ceilalţi se prezintă de două ori pe an pentru monitorizare. Au fost categoric probleme pentru că infecţia cu Sars-CoV-2 a impus anumite circuite epidemiologice în spital. Am căutat, pe cât posibil, să continuăm monitorizarea acestor pacienţi, fie pe zi, fie ţinând legătură directă cu colegii noştri din judeţele arondate. Am monitorizat, cât s-a putut, online sau telefonic, pentru a vedea dacă evoluţia lor este favorabilă. Nu a fost uşor pentru că, în acelaşi timp, aveam grijă de pacienţii Sars-CoV-2, pacienţii cu hepatită cronică, dar am învăţat să facem lucrurile acestea şi bine, respectând circuitele epidemiologice astfel încât să nu infectăm alţi pacienţi cu coronavirus”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.

  

De la 200 de noi cazuri în 2018-2019, la doar 50 în pandemie

Înainte de perioada pandemică, exact ca şi la COVID 19, cu cât se efectua mai multe teste HIV /SIDA cu atât numărul de noi cazuri era mai mare. Pandemia în schimb a dus la o scădere uriaşă a numărului de noi cazuri pe această patologie. Mai exact cu 75% mai puţin decât perioada anterioară.

“Probabil că la testarea în ceea ce priveşte infecţia cu HIV s-a lăsat cumva garda mai jos şi, atunci, numărul pacienţilor nou-diagnosticaţi a fost mai mic în ultimii doi ani. Zona de Nord-Est a ţării avea, în medie, un număr de 100 de pacienţi noi depistaţi pe an, plus sau minus 20. În ultimii doi ani, însă, a fost vorba de aproximativ 50 de pacienţi care s-au pus în evidenţă. Nu mă gândesc la o scădere a incidenţei acestei boli, pentru că pandemia nu a îngreunat transmiterea acestor boli. Este vorba de sexul neprotejat, cu persoane necunoscute sau pe calea sângelui şi aici este vorba de utilizarea drogurilor pe cale intravenoasă, care este o realitate ce începe să-şi pună amprenta în transmiterea infecţiei cu HIV în ţara noastră. Sigur că aceste cazuri nedepistate vor fi depistate în perioada următoare, cât va creşte numărl testărilor”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Bugetul mic a dus la sincope în furnizarea tratamentului

6 din 10 pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu au avut acces la medicul infecţionist prntru consultaţie în perioada pandemiei şi peste 50% dintre ei nu au efectuat analizele de monitorizare ale viremiei de peste un an, arată un raport de UNOPA. Cu toate acestea, medicii infecţionişti susţin că pacienţii şi-au luat tratamentul corect, mortalitatea în rândul acestora fiind asemănătoare cu cea din anii precedenţi.

“Decesul celor cu HIV nu se mai produce acum prin infecţie. Beneficind de tratament cu medicamente de ultimă generaţie, aceşti pacienţi au o speranţă de viaţă foarte apropiată de cea a persoanelor care nu au această infecţie. Numărul de decese în rândul pacienţilor cu HIV/SIDA nu a crescut odată cu pandemia, de unde rezultă că şi-au luat corect tratamentul”, a spus Carmen Dorobăţ.

Tot în ultimul raport al UNOPA, anul acesta au existat probleme majore în ceea ce priveşte accesul la medicamente al pacienţilor, pe fondul scăderii cu 50% a bugetului pentru Programul Naţional HIV /SIDA. Şi în acest moment, există riscul ca cei peste 1.600 de pacienţi HIV/SIDA din Regiunea de Nord-Est să rămână fără tratament. Carmen Dorobăţ recunoaşte că, pe tot parcursul pandemiei, s-a constatat o îngreunare în ceea ce priveşte finanţarea şi modul de derulare a procedurii de achiziţie pentru medicamente destinate pacienţilor cu HIV.

“De aici au apărut momente mai grele, dar nu putem vorbi despre o întrerupere a tratamentului pe o perioadă lungă de timp. Să sperăm că, odată cu actuala rectificare bugetară, vom putea face comenzile la timp, fără să avem emoţii că nu deţinem medicamente la momentul oportun”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Cei cu HIV au făcut forme foarte uşoare de COVID 19 din cauza retroviralelor

Tot în ultimii aproape doi ani de pandemie, în Regiunea de Nord-Est au fost şi pacienţi cu HIV care au făcut şi infecţia cu SARS COV 2, dar, spun infecţioniştii, niciunul dintre aceştia nu a făcut formă gravă. De menţionat că cel puţin două dintre medicamentele utilizate în infecţia cu SARS COV 2 sunt folosite şi în tratarea HIV/SIDA. Este vorba despre Ritonavir şi Lopinavir. Cel din urmă inhibă multiplicarea coronavirusului, atacându-i proteina, iar în combinaţie cu Ritonavirul se potenţează acest efect.

“Acum, că întâmplător sau nu, au făcut formă uşoară de COVID 19, pentru că se aflau sub tratament retroviral, respectiv virusul HIV, este greu de spus. Specialiştii în virusologie privind aceste două infecţii nu au dat încă un răspuns clar”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

“Cu toate acestea, ultima tulpină a SARS COV 2, respectiv Omicron, se pare că a apărut în Africa de Sud, pentru prima dată, la un pacient infectat cu HIV. Infecţioniştii spun că SARS COV 2 s-a putut modifica la pacientul cu HIV pentru că acesta are un organism imuno-deprimat. În plus, numărul celor infectaţi cu HIV de pe continentul african este foarte mare, iar procentul celor care sunt trataţi corect este foarte mic. Vorbim de o evoluţie a virusului SARS COV 2 pe un organism puternic imuno-deprimat care a dus la o dinamică virală haotică. Aşa a apărut această tulpină cu multe mutaţii care, din nefericire, interesează şi zona Spike, zona de care virusul se ataşează în organism şi care era protejată şi de vaccinurile pe care acum le avem la dispoziţie. De aici şi toată nesiguranţa în ceea ce priveşte protecţia vaccinurilor pe care noi astăzi le utilizăm vizavi de această nouă variantă care este tulpina Omicron şi pe care, cât de repede, o vom întâlni şi la noi în ţară”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Precizăm că, în acest moment, la nivel naţional există aproximativ 16.000 de persoane infectate cu HIV, Regiunea de Nord est însumând 10% din numărul total de persoane care suferă de această maladie.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Maraton de vaccinare pentru copii de 1 iunie. Gheorghiță: Dacă vom avea autorizarea și pentru cei de 12-15 ani îi avem în plan și pe ei

Redacția

Mii de persoane din județul Iași, fără medic de familie. Situaţie dramatică în mediul rural. CJAS propune un „spor de ţară” pentru medicii de familie

Redacția

Centrul de vaccinare din Pașcani închis în zilele de 1-2 mai

Marius Parteni
Încarcă...