NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

NewsPascani.com va sesiza DNA! Pantazi blochează în continuare finanțarea Spitalului Municipal de Urgență!

Banii pe care Primăria ar trebui să-i vireze către Spitalul Municipal de Urgență Pașcani sunt în continuare blocați în conturile municipalității. Decizia a fost luată de conducerea Primăriei, fiind astfel încălcată Hotărârea Consiliului Local care a decis ca 406.000 de lei să fie alocați instituției medicale pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Din punct de vedere legal, refuzul punerii în executare a unei Hotărâri de Consiliu Local este o infracțiune de abuz în serviciu, ce atrage după sine cercetarea penală. În această situație s-ar afla tocmai primarul Dumitru Pantazi, cel care are obligația legală de a semna tranferul de bani către Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.

Contactată telefonic, Irina Jitaru, secretarul general al municipalității, a explicat că actele emise de către legislativul local trebuie puse în aplicare și a anunțat că este posibil ca procedura de punere în aplicare a acestora să fie diferită.

„Hotărârile Consiliului Local se pun în aplicare, procedura e posibil să difere în funcție de specific”, a lămurit situația Irina Jitaru.

Pentru a vedea care este specificul punerii în aplicare a unei Hotărâri de Consiliu Local ce are ca obiect o rectificare de buget a unei instituții subordonate sau de transfer de bani către o societate din subordinea Consiliului Local, NewsPascani.com a analizat două cazuri.

Este vorba despre finanțarea complementară a unităților de învățământ și de cea în vederea achiziționării unor utilaje decătre Eco Salubritate SA. În ambele cazuri sumele de bani sunt date de către Primărie în vederea acoperirii unor cheltuieli sau a unor achiziții de bunuri. Dacă la Spitalulul Municipal de Urgență Pașcani s-a condiționat virarea banilor de prezentarea facturilor de achiziție, în celelalte două cazuri municipalitatea nu a solicitat niciun astfel de document pentru a vira banii alocați de aleșii locali.

Mai mult, în cazul Eco Salubritate banii nu au fost folosiți pentru achiziția de utilaje, ci pentru stingerea unor datorii, fapt ce a fost semnalizat de auditorul extern al societății într-un raport adresat Consiliului Local Pașcani.

Blocarea banilor necesari Spitalului Municipal de Urgență Pașcani este în opinia consilierului Claudiu Bodoașcă „un abuz incalificabil”. Liberalul a postat pe Facebook un text în care atrage atenția că pe timpul stării de urgență pedepsele pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, sunt majorate.

„Ceea ce se întâmplă este un abuz incalificabil, voința consilierilor locali nu poate fi cenzurată nici măcar de primarul municipiului, cu atât mai puțin de administratorul public.Domnilor din conducerea primăriei, lăsați politica și interesele obscure deoparte, virati banii astfel încât cei de la spital să-și achiziționeze produsele de care au nevoie, nu cele pe care le agreați dumneavoastră.Vă reamintesc că pe timpul stării de urgență pedepsele pentru abuz în serviciu și zadarnicirea combaterii bolilor, sunt majorate!”, a scris Bodoașcă pe Facebook.

Sorin Olariu, consilier PMP aflat în coaliție cu PSD în Consiliul Local, nu a dorit să facă declarații pe acest subiect, deși o parte din banii blocați de Consiliul Local prin Primărie ar fi trebuit să finanțeze achiziția a trei aparate de oxigenare mecanică. Propunerea de achiziție a acestora îi aparține, pentru care i-a și mulțumit primarului Dumitru Pantazi.

NewsPascani.com va urmări acest subiect și în cazul în care banii vor fi blocați în continuare de primarul Dumitru Pantazi, va înștiința organele de urmărire penală.

loading...
Advertisements

Related posts

Viceprimarul Nedelcu plătit degeaba pentru fonduri europene! Habar nu avea că licitația de la Palatul Cantacuzino a fost anulată!

Răzvan Grecu

Pantazi șochează: Banii de la UE nu sunt suficienți pentru necesarul de investiții la Pașcani. Cu toate acestea, continuăm în ARSACIS și cu ApaVital!

Marius Parteni

Căminul Lunca este recepționat, dar stă închis. Iată explicațiile șefilor din Primăria Pașcani!

Marius Parteni
Încarcă...