NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Nedelcu a fost convinsă de colegi să accepte o educație calificată pentru micuții care frecventează Creșa nr.1

Proiectul de hotărâre prin care se propunea aprobarea ca activitatea Creșei nr.1 să treacă din subordinea Consiliului Local Pașcani, în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Iași, a fost adoptat astăzi. Decizia a venit după ce activitatea creșelor a fost trecută sub tutela Ministerului Educației, prin reglementarea activității acestor instituții în Legea Educației.

Conform prevederilor legale, angajații din creșe trebuie să se specializeze și să devină cadre didactice cu specialitatea de puericultori, astfel încât activitatea preșcolarilor din creșe să fie făcută după o anumită curiculă care să-i pregătească de grădiniță.

În mod surpinzător, consilierul local Gabriela Nedelcu s-a opus, în primă fază, acestei măsuri invocând lipsa unor date privind impactul bugetar al acestei măsuri și eventuale restructurări în urma arondării Creșii nr.1 sub tutela legală a Grădiniței nr.2.

Este un proiect foarte important pentru Pașcani și pentru copiii noștri cei mici din Pașcani și de aceea consider că hotărârea este, nu neapărat că nu este oportună, dar nu este completă. Nu pot hotărâ arondarea unei instituții cum este creșa la Grădinița nr.2 printr-o hotărâre în care se spune doar atât: se aprobă arondarea Creșei nr.1 din Pașcani la Grădinița cu program prelungit nr.2. Aici este vorba de implicații mai mari. În primul rând, din punct de vedere economic, aș fi vrut să vedem o analiză a impactului acestei arondări. Un al doilea lucru și ăsta foarte important, de fapt, este impactul asupra resursei umane, pentru că în momentul în care arondăm cele două instituții de învățământ s-ar putea să implice și unele restructurări de personal. De asmenea, impactul puternic este asupra patrimoniului. Cum se face această arondare? Cum se face predarea – primirea? Sunt lucruri care ar fi trebuit explicate, chiar dacă ulterior sigur va fi un proiect de hotărâre prin care se va reglementa această latură de patrimoniu,”  a declarat Gabriela Nedelcu, consilier local din partea PSD.

Advertisements
  

Explicații cu privire la impactul bugetar al acestei măsuri au fost oferite de către Angelica Lăbonțu, directorul economic al Primăriei Municipiului Pașcani. Aceasta a arătat că  în prezent municipalitatea contribuie anual cu aproximativ 360.000 de lei la activitatea creșei, iar prin predarea către Inspectoratul Școlar Județean Iași suma va fi acoperită de Ministerul Educației.

„În acest moment, prin această ordonanță, zic eu îndreptățită, se dorește includerea acestei forme de învățământ, pentru că este o formă de învățământ în capitolul 65: învățământ. De ce? Pentru a le asigura și lor finanțare de bază. Pentru că până acum, aferent creșelor și serviciului de asistență a persoanei, o să spuneți care e legătura, nu o știu, dar așa am primit. Ca și finanțare primim o sumă infimă la începutul anului, infim însemnând 100.000 de lei, pe care eu trebuie să o împart între creșă și serviciul de asistență a persoanei. Aproximativ din cei 100.000 de lei alocați, 40.000 de lei a fost suma de la bugetul statului care a fost repartizată creșelor. Bugetul creșei dacă stau eu bine să mă gândesc este undeva în jur de 300.000 – 400.000 de lei. Vă dați seama că suma de 40.000 de lei este mică față de bugetul creșei de 300-400.000 de lei, diferența vine toată pe bugetul local,” a explicat Angelica Lăbonțu, directorul economic al Primăriei Municipiului Pașcani.

Cât privește viitorul personalului actual din creșă acesta trebuie să urmeze cursuri de specializare, conform unor prevederi legale prezentate de Monica Pleșcan, consilier local din partea PNL.

„Aș dori să aduc următoarea precizare. Încă din anul 2019, în Legea Educației Naționale apare această precizare în ceea ce privește cuprinderea în ciclul de școlaritate antepreșcolar al copiilor în perioada de vârstă pentru creșă: 1-3 ani, astfel încât și această activitate educațională să fie desfășurată de personal didactic calificat: puericultor. În iulie 2020 s-a dat o lege de către Ministerul Educației Naționale prin care această calificare devine obligatorie în condițiile în care această etapă: antepreșcolar este cuprinsă în Legea Educației Naționale. Doamnele de la creșă le vor face aceste calificări, specializări de puericultori, și asta se dorește, astfel încât preșcolarii care vin  din creșă să intre în grădiniță în urma unor activități realizate de cadre calificate. Aceasta a fost rațiunea pentru care a venit această Ordonanță 100 pe 2021, astfel încât să fie o etapă continuă de la creșă, învățământ preșcolar și învățământ primar. Consider că nu o să le fie foarte dificil pentru că aceste cursuri de puericultor sunt pe o perioadă limitată de timp, doar în condițiile în care doamnele vor dori să participe și să le facă cu simț de răspundere astfel încât personalul să fie calificat,” a explicat Monica Pleșcan, consilier local din partea PNL.

Advertisements

Explicațiile primite de la colegii din legislativul local, au determinat-o pe Gabriela Nedelcu să se răzgândească și să anunțe că și ea este de acord ca micuții să primească educație calificată în creșă și că va vota proiectul de hotărâre.

„Deci, în principiu, vreau să vă spun că și eu sunt de acord ca toți copiii să beneficieze de intervenție educațională timpurie cu cadre didactice specializate și voi vota acest proiect,” a dat înapoi Gabriela Nedelcu, în urma explicațiilor primite.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Adrian Câciu: Rectificarea bugetară ar trebui făcută în situații excepționale. Vedem în orașe că banii nu sunt bine gestionați

Redacția

Primăria Pașcani va organiza un Târg de Crăciun în centrul municipiului! Vezi care este perioada vizată!

Răzvan Grecu

Ce spune viceprimarul Gabriela Nedelcu despre proiectul privind modernizarea Pieței Vale?

Irina Gherasim
Încarcă...