NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieȘtirea zilei

Municipiul Pașcani vrea să achiziționeze 50 de platforme smart, pentru colectarea deșeurilor în valoare de 500.000 de euro! Banii sunt din PNRR!

Într-o ședință de Consiliu Local convocată de îndată astăzi, la sediul Primăriei Municipiului Pașcani, consilierii au aprobat implementarea proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor în Municipiul Pașcani, prin achiziționarea și amplasarea de insule ecologice digitalizate” în cadrul apelului de proiecte PNRR. Așa numitele „insule ecologice digitalizate” sunt de fapt platforme smart, pentru colectarea selectivă a deșeurilor provenite din gospodăriile pășcănenilor.

Conform administratorului public al Municipiului Pașcani, Claudiu Bodoașcă, valoarea proiectului este de 500.000 de euro, bani ce vor veni prin PNRR. Pașcaniul este elegibil pentru 50 de astfel de insule, valoarea maximă fiind de 10.000 de euro per bucată. Dacă vom fi selectați pentru acest proiect, achiziția acestor insule ecologice va fi făcută direct de Ministerul Mediului după ce municipalitatea va indica modelul dorit.

„În PNRR sunt mai multe componente. Pe 13, adică alaltăieri s-a deschis compenta C3, managementul deșeurilor. Una din aceste componente este achiziționarea de insule ecologice. În apel erau 3 feluri de insule ecologice: supraterane de 1,1 metri cubi, supraterane de 2 și 3 metri cubi și subterane. Noi am propus în proiectul nostru maximum de insule ecologice, adică 50, de 1,1 metri cubi motivat de faptul că așa are operatorul nostru mașinile. Poate încărca în containere de 1,1 metri cubi. Insulele vor fi capsulate, cu acces controlat cu cartelă. Vor avea 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, carton și hârtie așa cum avem noi deja implementat în managementul deșeurilor la nivelul județului Iași. V-am chemat astăzi așa de rapid pentru că din experiența celorlalte proiecte banii se termină rapid. El este un apel competitiv, adică pe punctaj, dar în același timp are și o sumă prealocată. Pentru aceste insule de 1,1 metri cubi supraterane sunt alocați 48 de milioane de euro, cu un cost de maxim 10.000 de euro pe insulă și se primesc cereri de până la 200%, adică 100 de milioane. Spre deosebire de celelalte proiecte europene nu se cer prea multe documente în primă fază, după ce ești selectat dau cereri de clarificări. Decontarea va fi integrală în valoare de 500.000 de euro, noi vom suporta doar cheltuielile obligatorii de publicitate în valoare de 20.000 de lei”, a explicat Claudiu Bodoașcă, administratorul Municipiului Pașcani.

Noutatea acestor insule ecologice digitale este dată de faptul că accesul la ele se va face pe bază de cartelă, iar gradul de umplere al lor va fi raportat online operatorului de salubritate, pentru a fi ridicate cât mai rapid.

Advertisements
Advertisements
  

„În primul rând, era scris în ghid, cel mai important aspect sau două aspecte importante în ceea ce privește digitalizarea acestor insule ecologice este că accesul la acestea va fi controlat, deci pe bază de cartelă și un alt lucru bun zic eu este că vor avea senzori, astfel încât ele sunt conectate la operatorul de salubritate și vor raporta gradul de umplere. În clipa în care se se vor umple mai rapid, operatorul va ști că acea insulă este plină și va veni să o golească. Vom vedea ce modele vor trimite cei de la minister, pentru că insulele vor fi achiziționate prin minister și vom alege astfel încât să se plieze cât mai bine pe realitatea din teren. Dar, în special vor avea acces controlat și vor raporta gradul de umplere online”, a mai adăugat Bodoașcă.

Și alte localități au aprobat zilele acestea astfel de hotărâri de participare în cadrul acestui proiect. De exemplu, Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat o hotărâre prin care dorește achiziționarea de 275 de insule ecologice, 50 subterane şi 225 supraterane, valoarea proiectului fiind de 13 milioane de euro.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Consilierii locali chemați să aprobe construirea unui nou supermarket în Pașcani!

Răzvan Grecu

Noul cimitir, șanse mici de realizare. Primăria caută cale de acces către terenul din spatele școlii Ion Creangă

Marius Parteni

Buziaș, stațiune balneară cu izvoare cu apă termală

Redacția
Încarcă...