NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Municipiul Iaşi se menţine la o incidenţă de peste 3,5 la mie. Peste 23.000 de cazuri de COVID, în oraş, de la începutul pandemiei

Evoluţia bolii infecţioase Covid-19 în municipiul Iaşi este relativ constantă în ultima lună. Numărul de cazuri active se menţine la un prag similar cu cel înregistrat la mijlocul lunii februarie. Comparativ cu numărul maxim raportat pentru un interval de 24 de ore, din acest an, ieri erau raportate 2.862 de cazuri active, o scădere de 44%: vârful din acest an, de până acum, a fost pe 10 ianuarie, când autorităţile au comunicat 5.147 de cazuri active.

Rata de incidenţă în municipiu este 3,59

O tendinţă de creştere a cazurilor de îmbolnăvire s-a manifestat la mijlocul lunii martie, dar aceasta a fost “temperată” spre sfârşitul lunii, iar, de circa opt zile, numărul de cazuri active scade zilnic. Acest lucru se datorează şi faptul că cei care se vindecă de boală sunt într-un număr mai mare: de exemplu, în ultimele două săptămâni, s-au vindecat de Covid-19 cu 40% mai mulţi pacienţi faţă de precedentele 14 zile, conform datelor prelucrate de “Ziarul de Iaşi” în baza raportărilor oficiale ale autorităţilor în cazul municipiului Iaşi. În acelaşi timp, ne aflăm în plină campanie de vaccinare, iar pe listele de aşteptare la fluxurile de vaccinare sunt înscrise aproape 30.000 de persoane (la nivelul întregului judeţ), conform platformei vaccin.live.

Ultima rată de infectare comunicată de autorităţi arată că municipiul Iaşi se află în continuare sub pragul de 4 cazuri la o mie de locuitori, prag de la care sunt impuse noi restricţii. În prezent, rata de incidenţă este de 3,59, în scădere faţă de săptămâna trecută, dar trebuie avut în vedere faptul că, de regulă, în weekend-uri sunt făcute mai puţine teste decât în zilele lucrătoare. În ultimele 14 zile a fost înregistrată o medie de 98 de cazuri noi/zi, cu 3% mai puţin faţă de perioada similară anterioară. Totuşi, de la începutul acestui an, media zilnică este de 74 de cazuri noi raportate, ceea ce arată că, în continuare, numărul de cazuri în municipiu este unul ridicat. Datele comunicate de autorităţi arată un număr total de 23.074 de cazuri în municipiul Iaşi, de la începutul pandemiei, în condiţiile în care 19.812 de persoane au fost declarate vindecate, iar alte 400 au decedat.

  

Cum arată situaţia în judeţ: 11 localităţi sunt în scenariul roşu

Modul de râspândire a bolii infecţioase menţine scenariul roşu în 11 localităţi (oraşe şi comune) din judeţ: Iaşi, Hârlău, Aroneanu, Bârnova, Cristeşti, Holboca, Miroslava, Oţeleni, Rediu, Roşcani şi Valea Lupului. Cea mai mare rată de infectare este în Rediu (8,86), urmată de Roşcani (7,02). La raportarea de ieri, de la amiază, judeţul Iaşi se afla pe locul 14 în ţară după numărul de noi cazuri înregistrate: 90, în condiţiile în care mai bine de jumătate provin din municipiul reşedinţă de judeţ. În ceea ce priveşte numărul de teste, judeţul Iaşi ocupă în continuare locul 4 la nivel naţional, după Bucureşti, Timiş şi Cluj. De exemplu, în luna martie 2021, au fost efectuate la Iaşi circa 1.200 de teste zilnice (inclusiv rapide). În Cluj se fac cu aproximativ 19% mai multe teste, iar în Timiş, cu aproape 35%, în comparaţie cu Iaşul. De la începutul pandemiei, în judeţul Iaşi au fost înregistrate circa 40.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Revoluția de la Iași: puțini au fost, mulți au rămas. Ultimii au apărut zilele trecute

Redacția

Parchetul Militar Iași va fi desființat

Redacția

Un pensionar a fost ucis în bătaie de doi elevi în propria casă. Motivul pentru care tinerii au comis fapta abominabilă

Redacția
Încarcă...