NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Moțca: Cinci persoane de etnie romă depistate cu hepatita B și C

Analizele pentru depistarea hepatitei făcute în comunitatea romă din Moțca, au relevat că din 52 de persoane testate, s-a constatat că 5 suferă de hepatita B și C.

Acestea au fost testate gratuit, luni, 2 decembrie, în cadrul Programului Național de Screenig privind infecția cu acest virus la populația defavorizată, implementat de Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânt Parascheva” în parteneriat cu Consiliul Județean Iași.

”În cazul acestora Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânt Parascheva” a informat autoritățile locale din comună astfel încât, împreună cu medicul de familie, să îi înștiințeze pe cetățenii bolnavi și să îi redirecționeze către unitatea medicală ieșeană în vederea realizării unor noi analize și a tratării afecțiunilor”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Hepatita B și C sunt infecții ale ficatului provocate de două virusuri diferite.Deși fiecare dintre aceste virusuri determină simptome similare, se răspândesc diferit și afectează în mod diferit ficatul.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei B nu știu că sunt infectate, fiindcă nu se simt și nici nu arată bolnave.

Virusul hepatitic poate fi vindecat cu un tratament nou, care presupune administrarea zilnică a unei tablete, pe o perioadă de trei luni.


Virusul hepatitei C se transmite prin transfuzii de sânge efectuate înainte de 1992, manevre medicale cu risc, la nou născuți din mame infectate cu virusul hepatitei C, relații sexuale cu persoane infectate cu virusul hepatitei C .

Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din UE.Se estimează că peste 650 de mii de persoane ar fi infectate, iar în circa 80 la sută din cazuri, boala ar fi activă şi ar progresa. 99 la sută din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică.Cei mai mulţi nu ştiu însă că sunt infectaţi şi pot transmite virusul. Nu există date clare nici despre numărul celor diagnosticaţi. România este țara cu cea mai mare prevalență a cirozei hepatice, cu cea mai mare mortalitate prin ciroza hepatică de toate etiologiile.

loading...
Advertisements

Related posts

“Sfatul Bătrânilor” din comuna Heleșteni rămâne o tradiție respectată! Ce răspuns a primit primarul când a întrebat dacă e bine să mai candideze!

Teona Gherasim

În acest sat din județul Iași s-a născut Plugușorul! Tradițiile moldovenești ascund povești uitate

Redacția

Sărbătoarea comunei Lespezi, o petrecere cu tradiție de Sf. Ilie

Oana Cordoneanu
Încarcă...